Skip to main content

Wandelen in de Ardennen

De mooiste wandelroutes

Tips voor het wandelen in de Ardennen

Wandelen is een van de meest populaire activiteiten in de Ardennen. Het gebied heeft een uitgebreid netwerk van wandelpaden, variërend van eenvoudige wandelingen tot uitdagende bergtochten. Het landschap is divers en biedt wandelaars een prachtig uitzicht op glooiende heuvels, uitgestrekte bossen, kabbelende beken en schilderachtige dorpjes.

Een van de populaire wandelroutes in de Ardennen is de Transardennaise, die loopt van La Roche-en-Ardenne naar Bouillon. Deze route is ongeveer 160 kilometer lang en biedt wandelaars een uitdagende en gevarieerde tocht door de heuvels en bossen van de Ardennen. De route kan in ongeveer acht tot tien dagen worden afgelegd en biedt onderweg adembenemende uitzichten op het landschap.

Een andere mooie wandeling is de Ninglinspo-wandeling, die loopt door een smalle vallei met een kabbelende beek. De route is ongeveer 6 kilometer lang en biedt wandelaars een prachtig uitzicht op de watervallen en het kristalheldere water van de Ninglinspo.

Voor wie op zoek is naar een uitdagender parcours, is de wandeling naar de top van de Signal de Botrange een aanrader. Met een hoogte van 694 meter is dit het hoogste punt van de Ardennen. De wandeling naar de top is ongeveer 7 kilometer lang en biedt een spectaculair uitzicht over het gebied.

De Ardennen biedt ook tal van kortere wandelroutes, zoals de wandeling rondom het meer van Nisramont. Deze route is ongeveer 14 kilometer lang en biedt een prachtig uitzicht op het meer en de omliggende heuvels.

Wandelen in de Ardennen biedt niet alleen de mogelijkheid om te genieten van de natuur en het landschap, maar ook om te leren over de geschiedenis en cultuur van het gebied.Er zijn veel historische bezienswaardigheden te vinden langs de wandelpaden, zoals middeleeuwse kastelen en oude forten.

Als je gaat wandelen in de Ardennen, is het belangrijk om te zorgen voor goede wandelschoenen en voldoende water en snacks. Het weer kan ook snel veranderen in de Ardennen, dus het is belangrijk om te zorgen voor geschikte kleding voor alle weersomstandigheden.

Kortom, de Ardennen biedt wandelaars een prachtige en gevarieerde omgeving om te verkennen. Met een uitgebreid netwerk van wandelpaden, variërend van eenvoudige wandelingen tot uitdagende bergtochten, is er voor elk wat wils. 

Waar kan je mooi wandelen in de Ardennen?

Er zijn talloze mooie plekken om te wandelen in de Ardennen, dus het hangt af van je persoonlijke voorkeur en het niveau van wandelen dat je wilt doen. Hier zijn een paar suggesties:

 1. Ninglinspo-wandeling: deze wandeling van ongeveer 6 kilometer loopt door een smalle vallei met een kabbelende beek en biedt wandelaars een prachtig uitzicht op de watervallen en het kristalheldere water van de Ninglinspo.
 2. De Transardennaise: deze wandelroute van ongeveer 160 kilometer loopt van La Roche-en-Ardenne naar Bouillon en biedt wandelaars een uitdagende en gevarieerde tocht door de heuvels en bossen van de Ardennen.
 3. De Hoge Venen: Dit uitgestrekte natuurgebied in de Ardennen biedt wandelaars prachtige uitzichten op de omringende heuvels en bossen, evenals het unieke veenlandschap.
 4. Het natuurreservaat van de vallei van de Semois: deze regio biedt wandelaars een prachtig uitzicht op de kronkelende Semois-rivier en de omliggende heuvels en bossen.
 5. Het regionaal natuurpark van de Ardennen: dit uitgestrekte park biedt wandelaars tal van paden om te verkennen, evenals een rijkdom aan flora en fauna om te ontdekken.

Wat heb je nodig voor een wandelvakantie in de Ardennen?

Voor een wandelvakantie in de Ardennen heb je een aantal essentiële spullen nodig om comfortabel en veilig te kunnen wandelen. Hieronder staan enkele items die je niet mag vergeten:

 • Wandelschoenen: Comfortabele en stevige wandelschoenen met een goede grip zijn cruciaal voor het wandelen in de Ardennen. Kies schoenen die geschikt zijn voor het type terrein waarop je gaat wandelen.
 • Rugzak: Neem een rugzak mee waarin je alles kunt dragen wat je nodig hebt tijdens het wandelen, zoals water, snacks, zonnebrandcrème en andere benodigdheden.
 • Kaart en kompas: Zorg dat je een kaart en een kompas bij je hebt, zodat je niet verdwaalt tijdens het wandelen. Het kan handig zijn om de route vooraf te plannen en de kaart en kompas te gebruiken om op koers te blijven.
 • Waterfles: Zorg voor voldoende water om gehydrateerd te blijven tijdens het wandelen. Het is belangrijk om regelmatig water te drinken, vooral bij warm weer.
 • Snacks: Neem snacks mee om tussendoor energie op te doen, zoals noten, fruit, mueslirepen en energiegel.
 • Kleding: Kies voor lichtgewicht en ademende kleding die je beschermt tegen de elementen. Draag lagen zodat je gemakkelijk kleding kunt aan- en uittrekken, afhankelijk van de weersomstandigheden. Vergeet niet om een regenjas mee te nemen, voor het geval dat het gaat regenen.
 • Hoofddeksel: Bescherm jezelf tegen de zon en de hitte met een hoed of pet.
 • EHBO-kit: Neem een kleine EHBO-kit mee voor noodgevallen, zoals blaren, schaafwonden of insectenbeten.
 • Zaklamp: Neem een zaklamp mee voor het geval dat je 's avonds gaat wandelen of als je onverwachts later terugkeert dan gepland.
 • Powerbank: Neem een powerbank mee om je mobiele telefoon op te laden voor het geval dat deze leeg raakt tijdens het wandelen.

Zorg ervoor dat je de weersvoorspellingen controleert en je uitrusting daarop aanpast. Veiligheid is belangrijk tijdens het wandelen, dus zorg ervoor dat je voorbereid bent op alle situaties.