Skip to main content

Langlaufen in de Ardennen

Glijd door de prachtige winterlandschappen van de Ardennen!
langlaufen ardennen

Als je op zoek bent naar een winteravontuur dat natuur, lichaamsbeweging en prachtige landschappen combineert, dan is langlaufen in de Ardennen misschien wel de perfecte optie voor jou.

Gelegen in het hart van Europa staat de regio Ardennen bekend om zijn ruige schoonheid, met glooiende heuvels, dichte bossen en pittoreske dorpjes die het landschap sieren. En tijdens de wintermaanden wordt het een populaire bestemming voor buitenenthousiastelingen die langlaufen willen ervaren.

Wat is langlaufen?

Langlaufen, ook wel bekend als Nordic skiing, is een wintersport die afkomstig is uit Scandinavië en zich richt op het afleggen van lange afstanden op ski's. In tegenstelling tot het alpineskiën, waarbij je van een helling af skiet, gaat het bij langlaufen om het voortbewegen over vlakke of heuvelachtige terreinen. Langlaufen wordt gedaan op geprepareerde loipes, die bestaan uit tracks waarin de ski's passen en een skatinggedeelte voor de skaters. De sport vereist uithoudingsvermogen, coördinatie en kracht, en is geschikt voor alle leeftijden en niveaus. Het kan zowel als recreatieve activiteit worden beoefend als in competitieve wedstrijden.

Waarom langlaufen Ardennen?

Waarom zou je kiezen voor langlaufen Ardennen boven andere winteractiviteiten? Hier zijn een paar redenen waarom dit de perfecte keuze kan zijn:

 • Het is een geweldige manier om te genieten van de natuur: langlaufen geeft je de kans om de prachtige omgeving van de Ardennen te verkennen op een unieke en actieve manier. In plaats van vast te zitten in een ski-oord, kun je genieten van de natuurlijke schoonheid van het gebied terwijl je calorieën verbrandt.
 • Het is geschikt voor alle niveaus: er zijn verschillende routes en niveaus beschikbaar, waardoor iedereen kan genieten van deze spannende sport.
 • Het is een complete workout: langlaufen is niet alleen leuk, maar het is ook een geweldige manier om in vorm te blijven tijdens de wintermaanden. Het is een full-body workout, waarbij je bijna alle spieren in je lichaam gebruikt, waardoor je uithoudingsvermogen en kracht worden verbeterd.

Tips voor langlaufen Ardennen

Als je besluit om te gaan langlaufen in de Ardennen zijn hier enkele tips om je te helpen het meeste uit je ervaring te halen:

 • Kleed je in lagen: Het weer in de Ardennen kan onvoorspelbaar zijn, dus het is belangrijk om je in lagen te kleden. Zo kun je gemakkelijk een laag uitdoen als je het warm krijgt en een laag aantrekken als je het koud krijgt.
 • Draag geschikte kleding: Draag kleding die geschikt is voor langlaufen, zoals een strakke broek en een ademend jack. Vergeet niet om handschoenen, een muts en een zonnebril mee te nemen.
 • Neem de tijd om te oefenen: Als je nog nooit eerder hebt gelanglauft, neem dan de tijd om te oefenen voordat je aan de route begint. Zo kun je wennen aan de langlaufski's en de techniek onder de knie krijgen.
 • Volg de route: Volg altijd de aangegeven route en let op eventuele waarschuwingen of aanwijzingen. Zo voorkom je dat je verdwaalt of onbedoeld in gevaarlijke situaties terechtkomt. 
 • Kies een route die past bij je niveau: Zorg ervoor dat je een route kiest die past bij je vaardigheden en ervaring. Er zijn routes beschikbaar voor beginners, gevorderden en experts.
 • Kies een route die past bij je interesses: De Ardennen bieden een verscheidenheid aan landschappen en omgevingen, dus kies een route die past bij je interesses. Of je nu op zoek bent naar een route met uitzicht op de valleien of een route door de bossen, er is voor elk wat wils.
 • Kijk naar de beschikbare faciliteiten: Controleer of de route die je wilt nemen de benodigde faciliteiten biedt, zoals verhuurlocaties, restaurants en toiletten. Zo kun je ervoor zorgen dat je een comfortabele en aangename ervaring hebt.
 • Controleer de weersomstandigheden: Controleer het weer voordat je op pad gaat en zorg ervoor dat je de juiste kleding en uitrusting bij je hebt. Vergeet niet dat de weersomstandigheden snel kunnen veranderen in de Ardennen, dus wees voorbereid.
 • Boek van tevoren: Als je zeker wilt zijn van een plekje op de route en bij de verhuurlocaties, boek dan van tevoren. Zo voorkom je teleurstellingen en kun je ontspannen genieten van je langlaufervaring in de Ardennen.

Veelgestelde vragen over langlaufen Ardennen

Moet ik ervaring hebben om te langlaufen in de Ardennen?

Nee, er zijn verschillende routes en niveaus beschikbaar, waardoor langlaufen Ardennen geschikt is voor zowel beginners als gevorderden.

Is het veilig om te langlaufen in de Ardennen?

Ja, langlaufen Ardennen is over het algemeen veilig, zolang je de aangegeven route volgt en eventuele waarschuwingen of aanwijzingen opvolgt.

Moet ik mijn eigen uitrusting meenemen?

Je kunt ervoor kiezen om je eigen uitrusting mee te nemen, maar er zijn ook verhuurlocaties beschikbaar in de Ardennen waar je langlaufski's en andere benodigdheden kunt huren.

Waar langlaufen in Ardennen?

Dit zijn enkele van de beste plekken om te langlaufen in de Ardennen:

 • Baraque Michel: Gelegen in het Hoge Venen-gebied, biedt Baraque Michel verschillende langlaufloipes van verschillende niveaus. Het gebied biedt ook prachtige uitzichten op de omgeving.
 • Mont Rigi: Met een hoogte van 680 meter biedt Mont Rigi een van de beste langlaufervaringen in de Ardennen. Het gebied beschikt over verschillende routes en biedt een adembenemend uitzicht op de omgeving.
 • Signal de Botrange: Gelegen op het hoogste punt van België, biedt Signal de Botrange verschillende langlaufloipes van verschillende niveaus. Het gebied is omgeven door bossen en biedt een prachtige omgeving voor een langlaufervaring.
 • Val de Wanne: Val de Wanne biedt verschillende langlaufloipes in het hart van de Ardennen. Het gebied beschikt over diverse routes en biedt prachtige uitzichten op de vallei.
 • Baraque Fraiture: Gelegen in het hart van de Ardennen, biedt Baraque Fraiture verschillende langlaufloipes van verschillende niveaus. Het gebied is omgeven door bossen en biedt een prachtige omgeving voor een langlaufervaring.