Skip to main content

Winterwandelen Ardennen

De beste winter wandelroutes in de Ardennen

winterwandelen ardennen

Als je op zoek bent naar avontuur in de winter dan is de Ardennen regio een uitstekende keuze. De Ardennen staan bekend om hun prachtige bossen, glooiende heuvels en pittoreske dorpjes. Tijdens de wintermaanden verandert de regio in een winterwonderland met besneeuwde landschappen, bevroren meren en glinsterende ijspegels. Een van de beste manieren om de schoonheid van de Ardennen in de winter te ervaren is door te wandelen. Winterwandelen Ardennen is een populaire activiteit onder zowel de lokale bevolking als toeristen. 

Beste winter wandelroutes in de Ardennen

1. De Ninglinspo Trail

De Ninglinspo Trail is een 6 km lange wandeling die je door een prachtige riviervallei voert. De route bevat verschillende watervallen en cascades, en tijdens de wintermaanden kunnen de watervallen bevriezen, wat prachtige ijsformaties creëert. De route is relatief gemakkelijk, en het landschap is adembenemend.

2. De Hoge Venen Trail

De Hoge Venen Trail is een 10 km lange wandeling die je door het natuurreservaat de Hoge Venen voert. De Hoge Venen zijn een uniek ecosysteem, en tijdens de wintermaanden is het landschap bedekt met sneeuw en ijs. De route is uitdagender dan de Ninglinspo Trail, met steile beklimmingen en afdalingen, maar de uitzichten zijn de moeite waard.

3. De Hockai Trail

De Hockai Trail is een 6 km lange wandeling die je door de bossen en heuvels rondom het dorp Hockai voert. De route biedt prachtige uitzichten op het omliggende platteland, en tijdens de wintermaanden zijn de bossen bedekt met sneeuw, wat een magisch winterlandschap creëert.

4. De Botrange Trail

De Botrange Trail is een 6 km lange wandeling die je naar het hoogste punt in België brengt, de Signal de Botrange. De route is relatief gemakkelijk, met zachte hellingen en prachtige uitzichten op het omliggende platteland. Tijdens de wintermaanden is het landschap bedekt met sneeuw en zijn de uitzichten vanaf de top adembenemend.

Het plannen van je winterwandelen Ardennen avontuur

Wanneer te gaan?

De beste tijd om te gaan winterwandelen in de Ardennen is tussen december en maart. Tijdens deze periode is de regio bedekt met sneeuw, en zijn de routes op hun mooist. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat het weer in de Ardennen onvoorspelbaar kan zijn.

Wat mee te nemen?

Als je gaat winterwandelen in de Ardennen, is het belangrijk om de juiste uitrusting mee te nemen. Hier zijn enkele essentiële items die je nodig hebt:

 • Wandelschoenen met goede grip
 • Warme kleding, inclusief thermische onderkleding, een winterjas, een muts en handschoenen
 • Een rugzak met snacks en water
 • Een kaart en kompas of een GPS-apparaat
 • Een zaklamp of hoofdlamp (voor het geval je na zonsondergang nog aan het wandelen bent)

Veiligheidstips winterwandelen

Hoewel winterwandelen in de Ardennen een prachtige ervaring kan zijn, is het belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen. Hier zijn enkele tips om je veilig te houden tijdens je winterwandelen Ardennen avontuur:

 • Controleer het weerbericht voordat je op pad gaat
 • Informeer iemand over je route en de verwachte aankomsttijd
 • Houd je mobiele telefoon bij de hand, maar realiseer je dat het bereik in sommige gebieden beperkt kan zijn
 • Blijf op de gemarkeerde paden en vermijd af te wijken van de route
 • Draag geschikte kleding en schoenen om jezelf warm te houden
 • Neem voldoende water en snacks mee om jezelf te hydrateren en te voeden
 • Als je verdwaalt of gewond raakt, blijf dan op één plek en wacht op hulp

Veelgestelde vragen over winterwandelen Ardennen

Is winterwandelen Ardennen veilig?

Ja, winterwandelen Ardennen is veilig als je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Zorg ervoor dat je het weerbericht controleert voordat je op pad gaat, informeer iemand over je route en neem de juiste uitrusting mee.

Welke wandelroutes zijn geschikt voor beginners?

De Ninglinspo Trail en de Hockai Trail zijn beide geschikt voor beginners. Beide routes zijn relatief gemakkelijk en bieden prachtige uitzichten.

Moet ik me zorgen maken over wilde dieren tijdens het winterwandelen in de Ardennen?

Hoewel er in de Ardennen wilde dieren leven, zijn er geen grote roofdieren zoals beren of wolven. Het grootste risico zijn wilde zwijnen, die zich agressief kunnen gedragen als ze zich bedreigd voelen. Zorg er daarom voor dat je op de gemarkeerde paden blijft en afstand houdt van wilde dieren.

Moet ik een gids inhuren om te winterwandelen in de Ardennen?

Het is niet noodzakelijk om een gids in te huren om te gaan winterwandelen in de Ardennen. De meeste routes zijn goed aangegeven en gemakkelijk te volgen. Zorg er wel voor dat je een kaart en kompas of een GPS-apparaat meeneemt, voor het geval je verdwaalt.

Kan ik mijn hond meenemen tijdens het winterwandelen in de Ardennen?

Ja, de meeste wandelroutes in de Ardennen zijn geschikt voor honden.