Skip to main content

Wandeling door het veen van Petergensfeld

Het Veen van Petergensfeld is een prachtig natuurgebied gelegen in de Belgische Ardennen. Het is één van de weinige veengebieden in de Ardennen. Het gebied is gevormd door een geologische fout, die er voor zorgt dat het regenwater in het gebied blijft staan en daarmee het veen vormt. Waterdichte wandelschoenen zijn dus belangrijk wanneer je hier gaat wandelen. 

Er zijn diverse wandelroutes uitgestippeld door het Veen van Petergensfeld, variërend in lengte en moeilijkheidsgraad. Een aanrader is de wandelroute van ongeveer 15 kilometer, die je langs de mooiste plekjes van het veengebied voert. Tijdens deze wandeling kom je langs prachtige uitzichten en bijzondere planten- en diersoorten. Zo zijn er diverse zeldzame vlindersoorten te vinden in het gebied, zoals de veenbesparelmoervlinder en de veenbesblauwtje. Ook zijn er verschillende soorten libellen te vinden bij de veenpoelen en is het een paradijs voor vogels. Verder kom je tijdens de wandeling langs bijzondere veenmossoorten, zoals het dop- en zonnedauwmos. Het veenmos zorgt ervoor dat er een dikke laag van organisch materiaal ontstaat, waardoor het veen steeds hoger komt te liggen.

Het Veen van Petergensfeld is niet alleen bijzonder vanwege zijn unieke flora en fauna, maar ook vanwege zijn belangrijke functie als koolstofopslag. Door de dikke laag organisch materiaal wordt er namelijk veel koolstof opgeslagen in het veen, wat bijdraagt aan het tegengaan van klimaatverandering.

wandeling veen petergensfeld

Reinartzhof

In het Veen van Petergensfeld zijn naast prachtige natuur ook de ruïnes te vinden van het veendorp Reinartzhof. Reinartzhof was een kleine nederzetting met enkele huizen, een school en een kerk. Het was voornamelijk bewoond door turfgravers en hun families. De turfgravers groeven turf uit het veen om te gebruiken als brandstof. Dit gebeurde met behulp van handgereedschap, paarden en karren.

Na een aantal decennia begon de turfproductie af te nemen en verlieten de meeste bewoners het dorp. In de jaren '50 van de vorige eeuw werd het dorp uiteindelijk volledig verlaten en raakte het in verval. De huizen werden verlaten en de natuur nam het dorpje langzaam over. Vandaag de dag zijn er nog enkele ruïnes te zien van het voormalige veendorp Reinartzhof. Zo staan er nog enkele muren van de huizen overeind en zijn er nog restanten te zien van de kerk en de school. Het is een bijzondere plek die een inkijkje geeft in het leven van de turfgravers en de geschiedenis van het gebied.