Skip to main content

Wandeling langs de Ninglinspo

De wandeling langs de Ninglinspo is een van de populairste wandelingen in de Ardennen en staat bekend om zijn prachtige natuurlijke schoonheid. De route volgt de kronkelende Ninglinspo rivier door een prachtige vallei met steile kliffen, watervallen en heldere poelen.

De wandeling begint bij de parkeerplaats aan de voet van de heuvel en gaat direct de bossen in. Vanaf hier volgt de route de rivier en zijn er talloze mogelijkheden om de kolkende wateren te bekijken en te genieten van de prachtige omgeving.

De paden langs de rivier zijn smal en rotsachtig, en wandelaars moeten rekening houden met natte en gladde omstandigheden, vooral na regenval. Er zijn verschillende houten bruggen en trappen om de rivier over te steken en soms kan het pad vrij steil zijn, maar het uitzicht op de omgeving maakt de inspanning de moeite waard.

wandeling ninglinspo

Onderweg zijn er ook verschillende kleine watervallen en poelen waar je kunt zwemmen of gewoon kunt ontspannen en genieten van de omgeving. Na ongeveer 6 kilometer komt de wandeling aan bij de kleine stad Aywaille, waar je kunt genieten van een welverdiende pauze en een hapje kunt eten in een van de lokale restaurants.

De wandeling langs de Ninglinspo is een unieke ervaring die bezoekers meeneemt door enkele van de meest spectaculaire landschappen van de Ardennen. Het is een uitstekende keuze voor natuurliefhebbers, wandelaars en iedereen die op zoek is naar een actieve dag in de prachtige Belgische Ardennen.

Waar begint de wandeling Ninglinspo?

De wandeling langs de Ninglinspo begint bij de parkeerplaats "Chemin de la Ninglinspo" in de buurt van het dorpje Sedoz, ongeveer 5 kilometer ten zuidwesten van Aywaille in de Belgische Ardennen. De parkeerplaats is goed aangegeven en ligt aan de rechterkant van de weg als je vanuit Aywaille komt. Vanaf hier volg je gewoon de borden "Ninglinspo" om bij de start van de wandeling te komen. Het is aan te raden om vroeg te komen, vooral in het hoogseizoen, omdat de parkeerplaats snel vol kan zijn. Dit zijn de GPS-coördinaten: 50.468609,5.74354

Hoe lang duurt wandeling Ninglinspo?

De lengte van de wandeling langs de Ninglinspo kan variëren, afhankelijk van welke route je neemt en hoeveel tijd je neemt om van de omgeving te genieten. Over het algemeen wordt de wandeling beschouwd als een gemiddeld moeilijke wandeling en duurt het ongeveer 3 tot 4 uur om de volledige route van ongeveer 6,5 kilometer te voltooien.

Het grootste deel van de wandeling volgt de Ninglinspo rivier en gaat over smalle en soms steile paden, dus het kan wat langer duren om de route af te leggen dan je zou denken. Daarnaast kan het, afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden, ook langer duren om de wandeling te voltooien.

Het is altijd verstandig om voldoende tijd in te plannen voor de wandeling, zodat je op je gemak van de omgeving kunt genieten en genoeg tijd hebt om te stoppen bij de watervallen en poelen langs de route. Vergeet ook niet om genoeg water en snacks mee te nemen, vooral op warme dagen.

Waarom is de Ninglinspo de enige bergrivier van België?

De Ninglinspo wordt beschouwd als de enige bergrivier van België vanwege de geologische kenmerken van het gebied waar de rivier stroomt. De Ninglinspo ontspringt in de heuvels van de Belgische Ardennen, een gebied dat wordt gekenmerkt door steile hellingen, kliffen en diepe valleien. Dit landschap is ontstaan door de geologische processen die hebben plaatsgevonden tijdens de vorming van de Ardennen, zoals het omhoog komen van oude sedimentlagen en het eroderen van rotsen door water en ijs.

Het reliëf van het landschap zorgt ervoor dat de Ninglinspo snel stroomt en veel hoogteverschil overbrugt, waardoor de rivier een natuurlijk en spectaculair parcours creëert door de vallei. Het water van de Ninglinspo is relatief schoon en helder, omdat het voornamelijk afkomstig is van regen en sneeuw dat direct in de bergen valt en door de rotsen sijpelt voordat het de rivier bereikt.

Vanwege deze geologische kenmerken en het feit dat de Ninglinspo de enige rivier in België is die door een bergachtig gebied stroomt, wordt de Ninglinspo beschouwd als de enige bergrivier van België. De rivier is een populaire bestemming voor natuurliefhebbers en wandelaars die willen genieten van de prachtige landschappen en de unieke ervaring van wandelen langs een bergrivier in België.

Wat de moeilijkheidsgraad van de wandeling Ninglinspo?

De wandeling langs de Ninglinspo wordt over het algemeen beschouwd als een gemiddeld moeilijke wandeling. De route is ongeveer 6,5 kilometer lang en volgt de loop van de rivier door smalle en soms steile paden. De paden zijn op sommige plaatsen rotsachtig en glad, vooral bij nat weer, en er zijn ook enkele trappen en houten bruggen die moeten worden overgestoken.

De moeilijkheid van de wandeling kan ook variëren afhankelijk van de weersomstandigheden en de tijd van het jaar. In de herfst en winter kan het pad modderig en glad zijn, terwijl het in de zomer druk kan zijn met andere wandelaars en toeristen. Het is dus belangrijk om rekening te houden met deze factoren en voorzichtig te zijn tijdens het wandelen langs de Ninglinspo.

Het is aan te raden om goede wandelschoenen te dragen en een stevige rugzak mee te nemen met voldoende water en snacks voor onderweg. Verder is het belangrijk om op de gemarkeerde paden te blijven en de natuur te respecteren door geen afval achter te laten en de lokale flora en fauna met rust te laten. Met de juiste voorbereiding en voorzichtigheid kan iedereen die een redelijke conditie heeft genieten van deze mooie en uitdagende wandeling langs de Ninglinspo.