Skip to main content

Kanoën en kajakken in de Ardennen

De beste kano/kajak locaties in de Ardennen

Waar kan je het beste kanoën in de Ardennen?

Er zijn veel plekken in de Ardennen waar je kunt kanoën, maar enkele van de beste plaatsen zijn:
 • De Lesse is een prachtige rivier in het zuiden van de Ardennen en biedt uitstekende kano- en kajakmogelijkheden. Er zijn verschillende verhuurders langs de rivier die tochten van verschillende lengtes aanbieden, van 12 tot 21 kilometer.

 • De Semois is een andere populaire rivier in de Ardennen, bekend om zijn rustige stroming en prachtige landschappen. De rivier heeft verschillende routes en lengtes om uit te kiezen, variërend van een paar uur tot een hele dag kanoën.

 • De Ourthe is een van de bekendste rivieren in de Ardennen en biedt een scala aan mogelijkheden voor kano- en kajakliefhebbers. Er zijn verschillende routes om uit te kiezen, variërend van een paar uur tot een hele dag kanoën.

 • Het stuwmeer van Nisramont is een prachtige locatie om te kanoën in de Ardennen. Het meer is omgeven door beboste heuvels en biedt een rustige en ontspannende omgeving om te kanoën.

 • De Amblève is een andere populaire rivier in de Ardennen, bekend om zijn stroomversnellingen en uitdagende kano- en kajaktochten. Het is belangrijk om op te merken dat sommige delen van de Amblève alleen geschikt zijn voor ervaren kanoërs.

Kan ik altijd kajakken in de Ardennen?

Nee, je kunt niet altijd kajakken in de Ardennen, omdat het afhankelijk is van de weersomstandigheden en het waterpeil. In de lente en de herfst kan het waterpeil in de rivieren hoog zijn door regenval, waardoor de stroming snel en gevaarlijk kan zijn voor onervaren kajakkers. In de zomer kan het waterpeil daarentegen te laag zijn om te kajakken, vooral als er lange periodes van droogte zijn.

Daarom is het belangrijk om het waterpeil en de weersvoorspellingen te controleren voordat je gaat kajakken. Je kunt dit doen door contact op te nemen met een lokale kajakverhuurder of door de website van de Belgische hydrografische dienst te raadplegen, waar actuele informatie over het waterpeil in de rivieren wordt gegeven.

Het is ook aan te raden om met een ervaren gids te gaan kajakken als je geen ervaring hebt met het kajakken in de Ardennen. Een gids kan je helpen bij het kiezen van de juiste route, de juiste uitrusting en veiligheidsinstructies geven om de beste kajakervaring te hebben.

Kunnen we kajakken in de Ardennen?

Ja, kajakken is ook een populaire activiteit in de Ardennen en er zijn veel mogelijkheden om te kajakken op de verschillende rivieren en stuwmeren in de regio. Veel van de rivieren waarop kan worden gekanoëd, zijn ook geschikt om te kajakken. De techniek om te kajakken is anders dan bij kanoën, maar met de juiste instructies en uitrusting kan iedereen het leren en genieten van de prachtige omgeving tijdens het kajakken.

Wat is het verschil tussen een kajak en een kano?

Er zijn een paar belangrijke verschillen tussen een kajak en een kano:

 • Rompvorm: Het grootste verschil tussen een kajak en een kano is de vorm van de romp. Een kajak heeft meestal een slanke, puntige romp met een gesloten dek, terwijl een kano een brede, open romp heeft met platte boorden. Dit verschil in vorm beïnvloedt hoe de boten zich in het water gedragen en welke activiteiten ze het meest geschikt maken.
 • Zitpositie: Bij kajakken zit de peddelaar laag in de boot met de benen gestrekt vooruit. Bij kanoën zit de peddelaar hoger op de bodem van de boot met gebogen knieën.
 • Peddel: Een kajak gebruikt een dubbele peddel met bladen aan beide uiteinden, terwijl een kano een enkele peddel gebruikt met een blad aan één uiteinde.
 • Activiteiten: Kajaks zijn vaak geschikt voor activiteiten zoals wildwatervaren, zeevaren en het uitvoeren van manoeuvres zoals eskimoteren. Kano's zijn vaak geschikt voor recreatief varen, vissen en lange afstanden peddelen.

Over het algemeen zijn kajaks meer wendbaar en sneller dan kano's, maar kano's zijn comfortabeler en bieden meer ruimte voor passagiers en uitrusting. Het kiezen tussen een kajak en een kano hangt af van persoonlijke voorkeur en welke activiteiten je van plan bent te doen op het water.

kanoën kajakken ardennen

Kanoën en kajakken in de Ardennen zijn populaire activiteiten voor natuurliefhebbers en avonturiers. De regio biedt tal van rivieren, beken en stroomversnellingen die ideaal zijn voor kanoën en kajakken. 

Kanoën en kajakken in de Ardennen

De Ardennen zijn een ideale locatie om te kanoën en kajakken. Er zijn tal van rivieren en beken die door de regio stromen, zoals de Ourthe, de Amblève, de Semois en de Lesse. Deze rivieren bieden uitdagende stroomversnellingen en rustige delen, waardoor het geschikt is voor zowel beginners als gevorderden. Er zijn ook verschillende bedrijven die kano- en kajakverhuur aanbieden en begeleide tochten organiseren.

Voor wie is kanoën en kajakken geschikt?

Kanoën en kajakken zijn geschikt voor bijna iedereen, ongeacht leeftijd of vaardigheidsniveau. Er zijn verschillende routes beschikbaar, waardoor er voor elk niveau wel een geschikte optie is. Het is echter wel belangrijk om te weten dat kanoën en kajakken fysiek veeleisend kunnen zijn, vooral als u een lange tocht maakt. Zorg er dus voor dat u voldoende water en snacks meeneemt om gehydrateerd en energiek te blijven.

Waar moet u op letten bij kanoën en kajakken?

Als u gaat kanoën of kajakken in de Ardennen, zijn er een aantal zaken waar u op moet letten. Zo is het belangrijk om een reddingsvest te dragen, ongeacht uw vaardigheidsniveau. Het water kan soms verraderlijk zijn en het is belangrijk om veilig te blijven. Daarnaast is het belangrijk om te weten waar u naartoe gaat en welke route u neemt. Het is aan te raden om bij een erkend bedrijf een tocht te boeken, omdat zij u kunnen adviseren over de beste routes en u de benodigde uitrusting kunnen geven.

Wat draag je bij kajakken en kanoën?

Bij kajakken en kanoën is het belangrijk om de juiste kleding en uitrusting te dragen om comfortabel en veilig te blijven tijdens het peddelen. Enkele essentiële items bij het kajakken en kanoën:

 • Zwemvest: Een goed passend zwemvest is de belangrijkste veiligheidsuitrusting bij het kajakken. Het moet goed aansluiten en van het juiste drijfvermogen zijn om je hoofd boven water te houden als je in het water valt.
 • Helm: Een helm biedt bescherming voor je hoofd en is vooral belangrijk bij wildwaterkajakken. Het beschermt tegen harde voorwerpen en rotsen in het water.
 • Sneldrogende kleding: Kies voor lichtgewicht en sneldrogende kleding die vocht afvoert, zoals een korte broek en T-shirt, om jezelf droog en comfortabel te houden tijdens het kajakken. Vermijd katoenen kleding omdat dit lang nat blijft en je kan afkoelen.
 • Schoenen: Draag waterschoenen of sandalen met een goede grip om je voeten te beschermen en om uitglijden op rotsen te voorkomen.
 • Zonnebril en zonnebrandcrème: Bescherm jezelf tegen de zon met een zonnebril en zonnebrandcrème om verbranding van je huid en ogen te voorkomen.
 • Waterdichte tas: Neem een waterdichte tas mee om je waardevolle spullen droog te houden, zoals een mobiele telefoon, portemonnee en camera.
 • Peddels: Zorg voor een kajakpeddel die geschikt is voor jouw lichaamslengte en -gewicht.
 • Andere accessoires: Afhankelijk van het type kajakken dat je gaat doen, kunnen er nog andere accessoires nodig zijn, zoals een spatzeil of neopreenkleding.

Zorg ervoor dat je alle benodigde uitrusting hebt voordat je gaat kajakken. Veiligheid is de belangrijkste prioriteit bij deze activiteit.