Skip to main content

Zomer in de Ardennen

De leukste zomeractiviteiten

Wat te doen in de Ardennen zomer?

De Ardennen is een prachtige regio in België en biedt vele activiteiten om van te genieten tijdens de zomermaanden. Hieronder vindt u enkele suggesties voor activiteiten die u kunt doen in de Ardennen in de zomer.

 1. Kanoën of kajakken
  Kanoën en kajakken is een geweldige manier om te genieten van de natuur en de rivieren in de Ardennen. Het is een verfrissende activiteit tijdens de warmere zomermaanden.
 2. Wandelen
  De Ardennen biedt prachtige wandelroutes door de bossen, langs de rivieren en door de bergen. Het is een geweldige manier om te genieten van de natuur en de frisse lucht. Er zijn wandelroutes beschikbaar voor elk niveau, van gemakkelijk tot uitdagend.
 3. Fietsen
  Fietsen is een andere geweldige manier om de Ardennen te verkennen. Er zijn tal van fietspaden en routes beschikbaar, van rustige paden tot uitdagende routes voor de meer ervaren fietsers. U kunt ook een elektrische fiets huren om de heuvels gemakkelijker te beklimmen.
 4. Bezoek aan historische steden en dorpen
  De Ardennen heeft een rijke geschiedenis en er zijn veel historische steden en dorpen om te bezoeken. Durbuy, bijvoorbeeld, is een middeleeuwse stadje met prachtige architectuur en vele restaurants en cafés. Bastogne is een andere stad met een rijke geschiedenis, met name bekend om de Slag om de Ardennen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 5. Avontuurlijke activiteiten
  Voor degenen die op zoek zijn naar meer avontuurlijke activiteiten, zijn er tal van mogelijkheden. Zo kunt u gaan abseilen, klimmen, mountainbiken, tokkelen of quad rijden. Er zijn veel bedrijven die deze activiteiten aanbieden en u kunt er zelfs voor kiezen om een avontuurlijk pakket te boeken.
 6. Zwemmen en watersporten
  Tijdens de warmere zomermaanden kunt u ook genieten van zwemmen en andere watersporten in de Ardennen. Er zijn verschillende meren waar u kunt zwemmen, zoals het Meer van Robertville en het Meer van Gileppe. Daarnaast kunt u ook genieten van andere watersporten, zoals windsurfen, zeilen en vissen.
 7. Bezoek aan attractieparken en dierentuinen
  Er zijn verschillende attractieparken en dierentuinen in de Ardennen die leuk zijn voor het hele gezin. Plopsa Coo is bijvoorbeeld een pretpark met achtbanen en andere attracties, terwijl het Wildpark van de Grotten van Han een geweldige plek is om wilde dieren te zien.

Kortom, de Ardennen bieden u tal van activiteiten tijdens de zomermaanden. 

Hoe warm is het in de Ardennen?

De temperatuur in de Ardennen kan variëren afhankelijk van het seizoen. In de zomermaanden, van juni tot en met augustus, zijn de temperaturen gemiddeld tussen de 20 en 25 graden Celsius. Tijdens sommige dagen kan het warmer zijn, met temperaturen die kunnen oplopen tot 30 graden Celsius. De nachten zijn meestal koeler, met temperaturen die kunnen dalen tot ongeveer 10 graden Celsius.

In de lente en herfst, van maart tot mei en september tot november, zijn de temperaturen gemiddeld tussen de 10 en 20 graden Celsius. Het weer kan in deze periode onvoorspelbaar zijn en kan variëren van warm en zonnig tot koel en regenachtig.

In de wintermaanden, van december tot februari, kunnen de temperaturen dalen tot onder het vriespunt en kan er sneeuw vallen in de Ardennen. De gemiddelde temperatuur in de winter ligt tussen de 0 en 5 graden Celsius.

Over het algemeen heeft de Ardennen een gematigd klimaat met milde zomers en koele winters. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de weersvoorspellingen en de juiste kleding en uitrusting mee te nemen, ongeacht het seizoen, omdat het weer in de Ardennen snel kan veranderen.

Kun je zwemmen in de Ourthe?

Ja, je kunt zwemmen in de Ourthe, maar het is belangrijk om te weten dat de rivier soms gevaarlijk kan zijn. Zwemmen in de Ourthe wordt niet officieel aangeraden omdat er sterke stromingen kunnen zijn en het water soms ondiep kan zijn met rotsen en obstakels onder de oppervlakte. Het is belangrijk om de waarschuwingsborden en veiligheidsinstructies op te volgen en voorzichtig te zijn als je besluit te gaan zwemmen in de Ourthe.

Er zijn wel enkele aangewezen zwemzones langs de Ourthe waar het zwemmen veiliger is, zoals bijvoorbeeld bij Nisramont, La Roche-en-Ardenne en Durbuy. Bij deze zwemzones zijn er meestal reddingsdiensten aanwezig en worden de waterkwaliteit en de veiligheid van de zwemmers in de gaten gehouden.

Het is belangrijk om te weten dat de Ourthe vooral bekend is om zijn kano- en kajakmogelijkheden en het is een populaire activiteit in de zomermaanden. Als je wilt genieten van het water in de Ardennen, is het aan te raden om deel te nemen aan een georganiseerde kano- of kajaktocht in plaats van zelfstandig te gaan zwemmen.