Skip to main content

Wandeling van de herinnering in Bastogne

De wandeling van de herinnering in Bastogne is een prachtige wandeling door de Ardense bossen, die je meeneemt langs enkele van de belangrijkste historische bezienswaardigheden van de slag om de Ardennen in de Tweede Wereldoorlog. 

Er zijn geen kosten verbonden aan het lopen van de wandelroute. Het Mardasson Memorial is echter wel een betaalde attractie. De toegangsprijs bedraagt €7 voor volwassenen en €4 voor kinderen. Als je de Wandeling van de herinnering gaat bezoeken, is het verstandig om comfortabele schoenen te dragen. Het grootste deel van de wandelroute is onverhard en het kan modderig zijn als het heeft geregend.

mardasson memorial wandeling van de herinnering bastogne

De wandeling begint bij het Bastogne War Museum, waar je meer te weten komt over de gebeurtenissen die zich hier hebben afgespeeld. Vervolgens loop je langs de Mardasson Memorial, een indrukwekkend monument ter ere van de Amerikaanse soldaten die hier hebben gevochten en gestorven. Het monument heeft de vorm van een ster en heeft een diameter van 12 meter. Binnenin vind je een tentoonstelling over de Slag om Bastogne.

Je wandelt dan verder langs de bekende foxholes, loopgraven en bunkers die hier nog steeds te vinden zijn, en die je een idee geven van hoe de soldaten hier hebben geleefd en gevochten. Verderop kom je bij het Bois Jacques, waar de beroemde slag om Bastogne plaatsvond en waar je nog steeds de impact van de strijd kunt zien. De Slag om Bastogne was een van de belangrijkste gevechten van de Tweede Wereldoorlog. Het vond plaats tussen 16 december 1944 en 25 januari 1945 en werd uitgevochten tussen de geallieerde troepen en de Duitse troepen. Het was een beslissend moment in de oorlog en leidde tot de overwinning van de geallieerden.
Na de oorlog werd er veel aandacht besteed aan het herdenken van de Slag om Bastogne en het eren van de soldaten die in de strijd waren gevallen. Dit leidde uiteindelijk tot de creatie van de wandelroute Wandeling van de herinnering.

De wandeling voert je verder langs de monumenten en gedenkplaatsen die herinneren aan de strijd, zoals het monument voor de Easy Company van de 101e Airborne Divisie en de gedenksteen voor de Belgische soldaten.

De wandeling van de herinnering in Bastogne is niet alleen een eerbetoon aan de soldaten die hier hebben gevochten, maar ook een prachtige manier om de natuur en geschiedenis van deze regio te ontdekken.

Veelgestelde vragen over de Wandeling van de herinnering in Bastogne

Hoe lang duurt de Wandeling van de herinnering in Bastogne?

De wandelroute is ongeveer 4 kilometer lang en duurt ongeveer 1 tot 2 uur om te voltooien, afhankelijk van hoe snel je loopt en hoeveel tijd je besteedt aan het bekijken van de bezienswaardigheden.

Is de Wandeling van de herinnering in Bastogne geschikt voor kinderen?

Ja, de wandelroute is geschikt voor kinderen. Het Mardasson Memorial heeft een educatieve tentoonstelling die kinderen kan helpen de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog te begrijpen.

Is er een gids beschikbaar voor de Wandeling van de herinnering in Bastogne?

Ja, er zijn gidsen beschikbaar die je kunnen begeleiden tijdens de wandeling. Ze kunnen je meer vertellen over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de Slag om Bastogne.

Kan ik de Wandeling van de herinnering in Bastogne in de winter doen?

Ja, de wandelroute is het hele jaar door geopend. In de winter kunnen de weersomstandigheden echter ongunstig zijn en sommige locaties kunnen gesloten zijn.

Is er parkeergelegenheid beschikbaar bij de Wandeling van de herinnering in Bastogne?

Ja, er is parkeergelegenheid beschikbaar bij het Mardasson Memorial. Er zijn ook verschillende parkeerterreinen in de buurt van de wandelroute.