Skip to main content

Escapardenne Eislek Trail 5-daagse

De Escapardenne Eislek Trail 5-daagse is een langeafstandswandelroute die loopt van Kautenbach in Luxemburg naar La Roche-en-Ardenne in België. Het parcours is 106 kilometer lang en biedt wandelaars een prachtige ervaring van de natuurlijke schoonheid van de regio. De trail is verdeeld in vijf verschillende etappes, die elk een ander landschap en uitdagingsniveau bieden. In 2015 kreeg het Escapardenne Eislek Trail er vanuit Kautenbach tot Ettelbrück nog een zuidelijke verlenging bij met de 53 km lange Lee Trail. De gehele route van het wandelpad is perfect bewegwijzerd met witblauwe markeringen.

eislek trail route

Escapardenne Eislek Trail Etappe 1: Kautenbach - Clervaux

De eerste etappe van de Eislek Trail begint in Kautenbach en eindigt in Clervaux. Deze etappe is ongeveer 25 kilometer lang en heeft bijna 1.000 hoogtemeters dus je kunt er ook voor kiezen deze in 2 delen op te splitsen. Het pad loopt door bossen, valleien en over heuvels, en biedt prachtige uitzichten op het platteland van Luxemburg. De wandeling begint bij het treinstation van Kautenbach. Het pad loopt langs de rivier de Clerve, door het bos en over een brug die het pad verbindt met het pittoreske dorpje Welscheid. Hier kunnen wandelaars genieten van een adembenemend uitzicht over de vallei. Vervolgens gaat de route verder naar het noorden, door het bos en langs de heuvels. Onderweg zijn er tal van plaatsen om te stoppen en te rusten, zoals picknickplaatsen en bankjes langs de route.

Na ongeveer 12 kilometer naderen wandelaars Clervaux, een charmant stadje dat een bezoek waard is. Hier kunnen wandelaars een bezoek brengen aan het kasteel van Clervaux, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog diende als hoofdkwartier van de Duitse Wehrmacht. Het kasteel herbergt nu het Museum van de Slag om de Ardennen, waar bezoekers een diepgaand inzicht krijgen in de geschiedenis van de regio en de impact van de oorlog. De route gaat verder langs de rivier de Clerve, door het bos en over de heuvels. Na ongeveer 19 kilometer eindigt de etappe in Clervaux.

Escapardenne Eislek Trail Etappe 2 - Clervaux - Moulin d'Asselborn

De tweede etappe van de Eislek Trail begint in Clervaux en eindigt in bij de mooie oude watermolen van Asselborn. Deze etappe is ongeveer 24 kilometer lang maar heeft weinig hoogtemeters. Het duurt ongeveer 7 uur om te voltooien. Het pad loopt door een gevarieerd landschap van beboste heuvels, rivieren en valleien en biedt prachtige uitzichten op de regio Ardennen.

De route begint in Clervaux dat bekend staat om zijn middeleeuwse kasteel en de beroemde tentoonstelling van Edward Steichen, The Family of Man. Vanuit Clervaux loopt het pad omhoog door een bosrijk gebied, dat bekend staat als 'Op der Haardt', en biedt het wandelaars een prachtig uitzicht over het stadje en de omliggende heuvels. Na ongeveer 2,5 kilometer bereikt de route het dorpje Drauffelt, waar een pittoreske kerk en een oude watermolen te vinden zijn. Vanaf Drauffelt gaat de route verder door een bebost gebied en langs de rivier de Clerve, die voor verkoeling zorgt op warme dagen.

Na ongeveer 7 kilometer bereikt de route het dorpje Weiler, waar een rustplaats te vinden is met picknicktafels en toiletten. Vanaf hier loopt het pad verder langs de rivier de Clerve en door het bosrijke gebied van de Haardt. De etappe eindigt bij de Moulin d'Asselborn, een gerestaureerde watermolen uit de 19e eeuw, die nu dienst doet als cultureel centrum en restaurant.

Escapardenne Eislek Trail Etappe 3 – Asselborn – Houffalize

De derde etappe van de Eislek Trail loopt van Asselborn in Luxemburg naar Houffalize in België en is ongeveer 19 kilometer lang. Deze etappe is uitdagend met enkele steile hellingen en afdalingen door het natuurpark Our. De wandelaars kunnen genieten van de prachtige natuurlijke schoonheid van de Our-vallei en de omliggende heuvels.

De route begint in het dorpje Asselborn, gelegen in het hart van de Luxemburgse Ardennen. Het pad gaat omhoog door een bebost gebied en biedt wandelaars prachtige uitzichten over de omgeving. Na ongeveer 10 kilometer bereikt de route de stuwdam van het stuwmeer van Esch-sur-Sûre, een indrukwekkende constructie die het water van de rivier de Sûre opvangt en omzet in energie. Dit is een geweldige plek om te stoppen en te genieten van het uitzicht over het stuwmeer en de omgeving.

Na het oversteken van de stuwdam gaat de route verder door het natuurpark Our. Het pad loopt langs de rivier de Our en biedt prachtige uitzichten op de omliggende heuvels en het dichte beboste gebied. Na ongeveer 19 kilometer bereikt de route het stadje Houffalize, bekend om zijn mountainbike- en wandelpaden en de jaarlijkse mountainbike-wedstrijd Roc d'Ardenne.

Escapardenne Eislek Trail - Etappe 4 - Houffalize - Nadrin

De wandeling van Houffalize naar Nadrin is een van de meest populaire routes van de Eislek Trail en biedt wandelaars een prachtig uitzicht op de Belgische Ardennen. De wandelroute is ongeveer 21 kilometer lang en duurt ongeveer 5 tot 6 uur om te voltooien, afhankelijk van het wandeltempo en de rustpauzes. De wandelroute begint in Houffalize en loopt vanuit daar langs de rivier de Ourthe omhoog de beboste heuvels in.

Onderweg passeert de route verschillende historische en natuurlijke bezienswaardigheden, waaronder de ruïnes van het kasteel van Nadrin en de Ourthevallei, die wordt beschouwd als een van de mooiste landschappen van de Ardennen. Het pad loopt langs beboste heuvels en open vlaktes, die wandelaars een gevarieerde en prachtige omgeving bieden om in te wandelen. De route gaat verder naar het dorpje Nadrin, dat bekend staat om zijn lokale brouwerij en het indrukwekkende uitzicht op de omringende heuvels. Hier kunnen wandelaars genieten van een verfrissend biertje en een hapje eten voordat ze terugkeren naar Houffalize of verder gaan naar de volgende etappe van de Eislek Trail.

De wandeling van Houffalize naar Nadrin biedt wandelaars een prachtige en gevarieerde omgeving om in te wandelen en is geschikt voor wandelaars van alle niveaus. Wandelaars moeten ervoor zorgen dat ze goed zijn voorbereid, met de juiste uitrusting en voldoende water en snacks voor onderweg. Bovendien kunnen sommige delen van het pad uitdagend zijn en vereisen ze een goede fysieke conditie en wandelervaring.

Escapardenne Eislek Trail - Etappe 5 - Nadrin - La Roche-en-Ardenne

De vijfde en laatste etappe loopt van Houffalize naar La Roche-en-Ardenne en is ongeveer 18 kilometer lang. Het pad loopt door de beboste heuvels van de Ardennen, met prachtige uitzichten op de omgeving. Wandelaars passeren ook door enkele historische plaatsen, zoals de ruïnes van het kasteel van La Roche-en-Ardenne.

De Eislek Trail is een uitstekende manier om de natuurlijke schoonheid van Luxemburg en de Ardennen te ontdekken. Het pad biedt een uitdaging voor wandelaars van alle niveaus, met verschillende etappes die verschillende moeilijkheidsgraden hebben. Er zijn ook veel historische en culturele bezienswaardigheden langs de route, waardoor wandelaars kunnen genieten van zowel de natuurlijke als de culturele aspecten van de regio. Al met al is de Eislek Trail een onvergetelijke wandelervaring die je niet wilt missen.

eislek trail wandeling ardennen