Skip to main content

Monthermé: ontdek de verborgen schatten van de Ardennen

Monthermé is een klein Frans stadje gelegen in het noordoostelijke deel van de Ardennen. Het is een plek die vaak over het hoofd wordt gezien door toeristen die naar de regio komen. Maar als je op zoek bent naar een rustige en schilderachtige vakantiebestemming, dan is Monthermé de perfecte keuze.

Dit charmante stadje heeft veel te bieden, van prachtige wandelpaden tot historische bezienswaardigheden en heerlijk eten. In dit artikel gaan we dieper in op de onvertelde verhalen van Monthermé en ontdekken we waarom het een verborgen juweeltje is in het hart van de Ardennen.

Geschiedenis van Monthermé

Monthermé heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie. Er zijn overblijfselen gevonden van neolithische en Gallo-Romeinse nederzettingen in de omgeving van het stadje. Het stadje werd voor het eerst genoemd in de geschiedenisboeken in de 10e eeuw en speelde een belangrijke rol in de middeleeuwen als een handelscentrum.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Monthermé bezet door de Duitse troepen en diende het als een belangrijk logistiek centrum voor het Duitse leger. Het stadje werd zwaar gebombardeerd door de geallieerde troepen tijdens het offensief van de Maas in 1918, wat resulteerde in de vernietiging van veel historische gebouwen. Na de oorlog werd Monthermé herbouwd en in de jaren 1930 werd het een populaire toeristische bestemming vanwege de prachtige natuurlijke omgeving en de vele recreatiemogelijkheden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Monthermé opnieuw bezet door de Duitse troepen en werd het weer zwaar gebombardeerd door de geallieerde troepen tijdens de bevrijding.

monthermé ardennen

Wat te doen in Monthermé?

Als je op zoek bent naar een rustige vakantiebestemming in de Ardennen, dan is Monthermé de perfecte keuze. Hier zijn enkele dingen die je kunt doen tijdens je verblijf:

  • Maak een wandeling langs de oevers van de Maas: Monthermé is gelegen aan de oevers van de Maas en biedt prachtige uitzichten op de rivier en de omliggende heuvels. Maak een wandeling langs de promenade en geniet van de rust.
    Verken het regionale natuurpark van de Ardennen: Monthermé ligt in het hart van het regionale natuurpark van de Ardennen, een gebied dat bekend staat om zijn prachtige landschappen en diverse flora en fauna. Maak een wandeling door het park en geniet van de natuurlijke schoonheid van de regio.
  • Bezoek de Notre-Dame kerk: De Notre-Dame kerk is een prachtige kerk in het hart van Monthermé. De kerk dateert uit de 16e eeuw en heeft een prachtige gotische architectuur. Het is een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de regio.
  • Proef de lokale specialiteiten: Monthermé staat bekend om zijn heerlijke gastronomie. Probeer lokale specialiteiten zoals wildgerechten, kaas en ambachtelijk gebrouwen bier tijdens je verblijf.
  • Bezoek de kerk van Saint-Léger: Deze kerk is gebouwd in de 12e eeuw en is een prachtig voorbeeld van Romaanse architectuur. Binnenin vind je prachtige fresco's en glas-in-loodramen.
  • Verken het Regionaal Natuurpark van de Ardennen: Dit natuurpark biedt talloze wandelpaden en fietsroutes, evenals prachtige uitzichten op de heuvels en bossen van de Ardennen.
  • Ga kajakken op de Maas: De Maas is een populaire bestemming voor kajakkers en kanoërs, en er zijn verschillende verhuurbedrijven in Monthermé die boten en uitrusting verhuren.

Weetjes over Monthermé

Het verhaal van de gevangen brug

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Monthermé bezet door de Duitse troepen, die een brug bouwden over de Maas. De brug werd bewaakt door Duitse soldaten en was gesloten voor burgers. Op een dag slaagde een Franse spion erin om de brug te saboteren en onbruikbaar te maken. De Duitsers vingen de spion en hielden hem gevangen onder de brug. De brug is nu vervangen door een modernere versie, maar het verhaal blijft voortleven.

Het geheim van de heilige boom

Op de heuvels boven Monthermé staat een oude eik die bekend staat als de "heilige boom". Volgens de legende zou er een schat begraven liggen onder de boom, die alleen gevonden kan worden door iemand die drie nachten naast de boom slaapt. Veel mensen hebben geprobeerd de schat te vinden, maar niemand is erin geslaagd.

De mysterieuze grotten

Onder de heuvels van Monthermé bevinden zich talloze grotten die ooit werden gebruikt als schuilplaatsen voor smokkelaars en verzetsstrijders tijdens de oorlog. Sommige van deze grotten zijn nog steeds toegankelijk en bieden een fascinerend kijkje in het verleden.