Skip to main content

Stavelot: Historie, Natuur en Cultuur in de Ardennen

Stavelot is een charmant stadje gelegen in de prachtige Ardennen van België. Deze schilderachtige bestemming is doordrenkt met geschiedenis en heeft voor bezoekers veel te bieden.

Een van de beroemdste bezienswaardigheden van Stavelot is de Abdij van Stavelot, een eeuwenoud kloostercomplex dat nu dienst doet als cultureel centrum. Hier vind je tentoonstellingen over de rijke geschiedenis van de regio, kunstgalerijen en evenementen die het hele jaar door plaatsvinden.

stavelot ardennen

Voor natuurliefhebbers is Stavelot een ideale uitvalsbasis om te wandelen, fietsen en genieten van de prachtige landschappen van de Ardennen. Het stadje ligt ook in de buurt van het beroemde Circuit van Spa-Francorchamps, waar je spannende autoraces kunt bijwonen.

De lokale keuken in Stavelot is heerlijk, met tal van restaurants die traditionele Belgische gerechten serveren, zoals stoofvlees en wafels. Vergeet niet te proeven van het lokale bier, want België staat bekend om zijn biercultuur.

Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, natuur of gewoon ontspannen in een pittoreske omgeving, Stavelot heeft voor iedereen iets te bieden. Een bezoek aan dit prachtige stadje zal zeker een onvergetelijke ervaring zijn.

Wat is er te zien in Stavelot?

Stavelot biedt een scala aan bezienswaardigheden en attracties voor bezoekers om van te genieten. Enkele hoogtepunten zijn onder andere:

 • Abdij van Stavelot: Dit historische kloostercomplex herbergt nu drie musea: het Historisch Museum van het Prinsbisdom Stavelot-Malmedy, het Museum van het Circuit de Spa-Francorchamps en de Guillaume Apollinaire Museum. Bezoekers kunnen hier de rijke geschiedenis van de regio ontdekken en genieten van diverse kunsttentoonstellingen.
 • Natuur en Wandelen: De omgeving van Stavelot is ideaal voor liefhebbers van de natuur en wandelaars. De Ardense bossen en heuvels bieden prachtige wandelroutes en mogelijkheden voor buitensporten.
 • Circuit de Spa-Francorchamps: Voor autosportliefhebbers is een bezoek aan dit beroemde racecircuit een must. Je kunt races bijwonen of een rondleiding krijgen om meer te weten te komen over de geschiedenis van het circuit.
 • Plopsa Coo: Dit pretpark ligt in de buurt van Stavelot en is perfect voor gezinnen. Het biedt attracties, shows en entertainment voor alle leeftijden.
 • Stavelot Old Town: De oude stad van Stavelot is schilderachtig en charmant, met smalle straatjes, oude gebouwen en gezellige cafés en restaurants. Het is een geweldige plek om rond te wandelen en de lokale cultuur te ervaren.
 • Malmedy: Stavelot ligt dicht bij het stadje Malmedy, dat ook een bezoek waard is. Hier kun je de prachtige kathedraal van Malmedy, lokale markten en evenementen verkennen.

Is Stavelot mooi?

Ja, Stavelot is absoluut een prachtige bestemming. Het stadje is omgeven door de natuurlijke schoonheid van de Ardennen en biedt ook een rijke historische en culturele ervaring, waardoor het een mooie en veelzijdige plek is om te bezoeken.

Wat doen met kinderen rond Stavelot?

In de omgeving van Stavelot zijn verschillende leuke activiteiten te ondernemen met kinderen. Hier zijn enkele suggesties:

 • Plopsa Coo: Breng een dag door in het nabijgelegen pretpark Plopsa Coo. Het park biedt attracties en shows met populaire Plopsa-figuren zoals Kabouter Plop en Mega Mindy, waardoor het een favoriete bestemming is voor gezinnen.
 • Wildpark Coo: Bezoek het Wildpark van Coo, waar kinderen de kans krijgen om wilde dieren te zien, zoals herten, lynxen en beren, in een natuurlijke omgeving.
 • Avonturenpark "Forestia": Dit avonturenpark, op korte afstand van Stavelot, heeft boomklimparcoursen, een dierenpark en educatieve activiteiten voor kinderen van alle leeftijden.
 • Watervallen van Coo: Maak een wandeling naar de prachtige Watervallen van Coo, een natuurlijke attractie die zeker de aandacht van kinderen zal trekken. Er is ook een kabelbaan die naar een uitkijkpunt leidt voor een geweldig uitzicht op de omgeving.
 • Karting Francorchamps: Als je kinderen van snelheid houden, overweeg dan een bezoek aan Karting Francorchamps, waar ze kunnen genieten van karting op een circuit in de buurt van het beroemde Spa-Francorchamps racecircuit.
 • Railbike Ardennen: Een leuke activiteit voor het hele gezin is het maken van een ritje op een railbike. Je fietst op een oude spoorweglijn door het prachtige landschap van de Ardennen.

Geschiedenis van Stavelot

De geschiedenis van Stavelot is rijk en gaat terug tot de vroege middeleeuwen. De oorsprong van Stavelot kan worden teruggevoerd tot de 7e eeuw, toen de Ierse monnik Stavelot, die later als Sint-Remaclus werd bekend, een abdij stichtte op deze locatie. Dit markeert het begin van de religieuze geschiedenis van de stad. Stavelot ontwikkelde zich tot een belangrijk religieus centrum en werd een deel van het Prinsbisdom Stavelot-Malmedy, dat een aanzienlijke politieke en culturele invloed uitoefende in de regio. De abdij speelde een centrale rol in het beheer van het prinsbisdom. Gedurende vele eeuwen floreerde de abdij van Stavelot als een cultureel en artistiek centrum. De abdijkerk, gebouwd in de 11e eeuw, is een opmerkelijk voorbeeld van romaanse architectuur. Er zijn ook kostbare manuscripten en kunstwerken bewaard gebleven in de abdij.

Tijdens de Franse Revolutie werd de abdij geconfisqueerd en de monniken werden verdreven. Stavelot werd onderdeel van Frankrijk en bleef dat tot het Congres van Wenen in 1815, toen het aan het Koninkrijk der Nederlanden werd toegevoegd. Na de Belgische Revolutie in 1830 werd Stavelot onderdeel van het nieuwe Koninkrijk België.

Tegenwoordig is Stavelot een pittoresk stadje dat zijn rijke geschiedenis combineert met moderne voorzieningen en toeristische attracties. De Abdij van Stavelot dient als een cultureel centrum waar bezoekers de kans krijgen om meer te leren over de geschiedenis van de stad en de regio. Stavelot blijft een boeiende bestemming voor diegenen die geïnteresseerd zijn in zowel historie als cultuur.