Skip to main content

Oorlogsmuseum Bastogne

Het Oorlogsmuseum in Bastogne is een belangrijke bezienswaardigheid in België, gelegen in de Ardennen. Het museum richt zich op de Slag om de Ardennen, een van de belangrijkste veldslagen van de Tweede Wereldoorlog. 

Geschiedenis van het Oorlogsmuseum Bastogne

Het Oorlogsmuseum Bastogne werd in 1992 geopend en is sindsdien uitgegroeid tot een van de meest bezochte musea in België. Het museum is gevestigd in een voormalige bank en is speciaal gewijd aan de Slag om de Ardennen, die plaatsvond van december 1944 tot januari 1945.

Collectie van het Oorlogsmuseum Bastogne

Het museum heeft een indrukwekkende collectie voorwerpen die betrekking hebben op de Slag om de Ardennen. Bezoekers kunnen verschillende uniformen, wapens en andere artefacten uit de Tweede Wereldoorlog bekijken. Er zijn ook veel objecten die betrekking hebben op het dagelijks leven van de soldaten tijdens de oorlog, waaronder persoonlijke bezittingen en brieven.

Een van de hoogtepunten van het museum is de Sherman-tank die op het plein voor het gebouw staat. Deze tank is een replica van de tanks die werden gebruikt tijdens de Slag om de Ardennen en biedt bezoekers de mogelijkheid om te zien hoe deze tanks er in het echt uitzagen.

oorlogsmuseum bastogne

Activiteiten in het Oorlogsmuseum Bastogne

Naast het bekijken van de collectie zijn er nog veel meer activiteiten te doen in het Oorlogsmuseum Bastogne. Hieronder vind je enkele suggesties.

Rondleidingen

Het museum biedt verschillende rondleidingen aan, waarbij je meer te weten komt over de geschiedenis van de Slag om de Ardennen en de collectie van het museum. De rondleidingen worden gegeven door deskundige gidsen en duren ongeveer een uur.

Luister naar verhalen van veteranen

Het museum organiseert regelmatig evenementen waarbij veteranen van de Tweede Wereldoorlog hun verhalen delen met bezoekers. Dit is een geweldige kans om meer te leren over de geschiedenis van de oorlog uit de eerste hand.

Bezoek de Memorial van de Slag om de Ardennen

Op loopafstand van het museum ligt de Memorial van de Slag om de Ardennen. Dit monument is opgericht ter nagedachtenis aan de soldaten die tijdens de slag omkwamen. Het monument heeft verschillende herdenkingsplaatsen en een museum.

Kortom, het Oorlogsmuseum Bastogne biedt bezoekers een fascinerende kijk op een van de belangrijkste veldslagen van de Tweede Wereldoorlog. Met een indrukwekkende collectie voorwerpen, rondleidingen en evenementen is er genoeg te zien en te doen tijdens een bezoek aan het museum. Het is een geweldige manier om meer te leren over de geschiedenis van de oor