Skip to main content

La Roche-en-Ardenne: Een Schilderachtige Stad In De Ardennen

La Roche-en-Ardenne is een pittoresk stadje gelegen in de Belgische provincie Luxemburg. La Roche-en-Ardenne is een prachtige bestemming voor wie houdt van natuur en geschiedenis. Het stadje heeft heel wat te bieden op vlak van bezienswaardigheden, outdoor-activiteiten, eten en drinken en overnachtingsmogelijkheden. Een bezoek aan La Roche-en-Ardenne is dan ook een absolute aanrader voor wie op zoek is naar een onvergetelijke vakantie.

De geschiedenis van La Roche-en-Ardenne

De geschiedenis van La Roche-en-Ardenne gaat terug tot de prehistorie. Archeologische vondsten tonen aan dat er al in de steentijd mensen in deze streek woonden. Tijdens de Romeinse periode was La Roche-en-Ardenne een belangrijke vesting. Het stadje werd gesticht rond het jaar 800 en kende een bloeiende periode tijdens de 10e en 11e eeuw. In deze periode werd het kasteel van La Roche gebouwd, dat uitgroeide tot een belangrijk bolwerk in de regio. In de middeleeuwen groeide de stad uit tot een welvarend handelscentrum en een belangrijke garnizoensstad. 

Gedurende de eeuwen die volgden, werd La Roche-en-Ardenne regelmatig belegerd en veroverd door verschillende legers, waaronder het Franse leger en het Duitse leger tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog werd het stadje opnieuw opgebouwd en groeide het uit tot een populaire toeristische bestemming. Vandaag de dag zijn er nog steeds veel historische gebouwen te bewonderen in La Roche-en-Ardenne, waaronder het kasteel en de middeleeuwse huizen in het centrum van de stad.

La Roche en Ardenne

Bezienswaardigheden in La Roche-en-Ardenne

La Roche-en-Ardenne heeft heel wat bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken. Hieronder vind je een selectie:

Musée de la Bataille des Ardennes

Het Musée de la Bataille des Ardennes is een museum dat gewijd is aan de Slag om de Ardennen, die plaatsvond tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het museum biedt een uitgebreide collectie aan foto's, documenten en voorwerpen die te maken hebben met deze historische gebeurtenis.

De Ourthe

De Ourthe is een rivier die door La Roche-en-Ardenne stroomt. De rivier biedt tal van mogelijkheden voor outdoor-activiteiten zoals kajakken, raften en vissen.

Le Parc à Gibier

Le Parc à Gibier is een dierenpark waar je verschillende diersoorten kunt bewonderen, waaronder herten, everzwijnen en lynxen. Het park is een leuke uitstap voor het hele gezin.

De ruïnes van het kasteel van La Roche-en-Ardenne

De ruïnes van het kasteel van La Roche-en-Ardenne zijn een overblijfsel van het feodale kasteel dat in de 9e eeuw gebouwd werd. De ruïnes zijn te bezichtigen en bieden een mooi uitzicht op de omgeving. Er zijn verschillende wandelpaden rondom de ruïne die u kunt verkennen.

Wat te doen rondom La Roche-en-Ardenne?

La Roche-en-Ardenne is een ideale bestemming voor outdoor-activiteiten. Hieronder vind je enkele mogelijkheden:

Kajakken op de Ourthe

De Ourthe biedt tal van mogelijkheden voor kajakliefhebbers.

Mountainbiken

La Roche-en-Ardenne is ook een populaire bestemming voor mountainbikers. Er zijn tal van routes beschikbaar die je langs prachtige plekjes voeren.

Wandelen

Wandelen is een van de beste manieren om de prachtige natuur van La Roche-en-Ardenne te ontdekken. Er zijn tal van wandelroutes beschikbaar die je langs de mooiste plekjes van de regio voeren.

Eten en drinken in La Roche-en-Ardenne

La Roche-en-Ardenne heeft een rijk culinair aanbod. Hieronder vind je enkele tips voor lekkere eetadresjes:

  • La Galette is een gezellig restaurant dat gespecialiseerd is in pannenkoeken en wafels. Het is een ideale plek voor een zoete pauze tijdens je bezoek aan La Roche-en-Ardenne.
  • Les Ardillières is een gastronomisch restaurant dat bekend staat om zijn heerlijke streekgerechten. Het restaurant biedt een uitgebreide wijnkaart en een prachtig uitzicht op de omgeving.
  • Bistrot La Cave is een gezellige bistro waar je terecht kunt voor lekkere tapas en wijnen. Het is een ideale plek om de avond door te brengen na een dag vol activiteiten.

Evenementen La Roche-en-Ardenne

La Roche-en-Ardenne organiseert het hele jaar door verschillende evenementen. Een van de meest populaire is het Carnaval van La Roche-en-Ardenne, dat elk jaar in februari wordt gehouden. Het carnaval staat bekend om zijn indrukwekkende kostuums, optochten en feesten.

In de zomer is er het festival La Roche Jazz Festival, dat nationale en internationale jazzmuzikanten trekt. Er zijn ook verschillende middeleeuwse festivals, waaronder het Feest van de Middeleeuwen en de Middeleeuwse Kerstmarkt.

Veelgestelde vragen La Roche-en-Ardenne

Kan je ook in de winter naar La Roche-en-Ardenne gaan?

Ja, je kunt ook in de winter naar La Roche-en-Ardenne gaan. Het is een prachtige plek om te bezoeken, ongeacht het seizoen. In de winter zijn de straten en gebouwen vaak bedekt met sneeuw, wat een schilderachtige en sfeervolle sfeer creëert.
Er zijn verschillende winteractiviteiten die je kunt doen in de omgeving, zoals langlaufen en sleeën. Het nabijgelegen skigebied van Baraque de Fraiture is ook een populaire bestemming voor wintersportliefhebbers. Daarnaast zijn er in de winter ook verschillende evenementen en festiviteiten in La Roche-en-Ardenne, zoals de kerstmarkt en het jaarlijkse carnaval. Het is dus zeker de moeite waard om deze stad in de winter te bezoeken en te genieten van de unieke winterse charme.

Welke streekgerechten moet je zeker proeven in La Roche-en-Ardenne?

Als je La Roche-en-Ardenne bezoekt, mag je zeker de streekgerechten niet missen. Hier zijn enkele van de meest populaire gerechten die je moet proeven:

  • Ardeense ham - Dit is een gerookte ham die typisch is voor de regio. Het wordt vaak geserveerd als voorgerecht met brood en boter.
  • Forel - La Roche-en-Ardenne ligt aan de oevers van de Ourthe rivier, dus het is geen verrassing dat forel een populaire vis is in de regio. Het wordt vaak geserveerd met aardappelen en groenten.
  • Fricassée Ardennaise - Dit is een stoofpot gemaakt van varkensvlees, champignons, uien en room. Het wordt vaak geserveerd met aardappelen of frietjes.
  • Boulets à la Liégeoise - Dit zijn gehaktballen die in een saus van Luikse siroop en bier worden geserveerd. Het is een populair gerecht in de hele Ardennen regio.
  • Tarte au riz - Dit is een rijsttaart die meestal als dessert wordt geserveerd. Het is gemaakt van rijst, melk, suiker en vanille en wordt vaak geserveerd met slagroom.

Wie is het spook van La Roche-en-Ardenne?

Er gaan verschillende verhalen over een spook in La Roche-en-Ardenne, maar de meest bekende is het verhaal van Berthe. Volgens de legende was Berthe een vrouw die in de middeleeuwen in het kasteel van La Roche-en-Ardenne woonde. Ze was verliefd op een ridder die in het kasteel woonde, maar hij was al getrouwd met een andere vrouw. Berthe was zo verdrietig dat ze uiteindelijk zelfmoord pleegde door uit het kasteel te springen. Sindsdien wordt er gezegd dat haar geest nog steeds in het kasteel ronddwaalt en soms verschijnt aan bezoekers.
Er zijn ook andere verhalen over spookachtige gebeurtenissen in La Roche-en-Ardenne, zoals vreemde geluiden en lichten in de ruïne van het kasteel. Of deze verhalen echt waar zijn of niet, het draagt zeker bij aan de mystiek en charme van deze prachtige stad.

Welke taal spreken ze in La Roche?

In La Roche-en-Ardenne wordt er voornamelijk Frans gesproken, omdat het zich in het Franstalige deel van België bevindt. Echter, omdat het ook dicht bij de Duitstalige regio van België ligt, wordt er soms ook Duits gesproken. Bovendien spreken veel mensen in La Roche-en-Ardenne ook Nederlands, omdat het dicht bij de Nederlandse grens ligt en er regelmatig Nederlandse toeristen komen. Het is dus handig om een paar basiszinnen in het Frans en/of Duits te kennen als je naar La Roche-en-Ardenne reist, maar in de meeste gevallen kun je ook prima terecht met Nederlands of Engels.