Skip to main content

Charleroi: Ontdek de culturele en industriële geschiedenis van Wallonië

Charleroi is een grote stad in het zuiden van België, gelegen in de provincie Henegouwen. Het is een belangrijke industriestad en tevens de grootste stad in Wallonië. Charleroi heeft de afgelopen jaren een transformatie ondergaan en is uitgegroeid tot een stad met veel mogelijkheden voor toeristen. 

Geschiedenis van Charleroi

Charleroi werd gesticht in de 17e eeuw en groeide uit tot een belangrijke industriestad in de 19e eeuw. Het was een belangrijk centrum voor de productie van staal en glas, en er werden ook veel kolenmijnen in de omgeving geëxploiteerd. In de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw leidde de sluiting van veel van deze fabrieken tot een economische neergang in de stad.

Sindsdien heeft Charleroi echter een transformatie ondergaan. Er zijn verschillende initiatieven genomen om de stad nieuw leven in te blazen en te moderniseren. Er zijn bijvoorbeeld nieuwe gebouwen en parken gebouwd en er is veel geïnvesteerd in cultuur en toerisme.

charleroi ardennen

Bezienswaardigheden in Charleroi

Er zijn verschillende bezienswaardigheden in Charleroi die een bezoek waard zijn. Hieronder vindt u een overzicht van enkele hoogtepunten.

  • Belfort van Charleroi: De belforttoren van Charleroi is een UNESCO-werelderfgoed en biedt een prachtig uitzicht over de stad. Het is de enige belforttoren in België die nog steeds gebruikt wordt als wachttoren.
  • Musée de la Photographie: Dit museum is gewijd aan de geschiedenis van de fotografie en heeft een uitgebreide collectie van meer dan 80.000 foto's en negatieven. Er zijn regelmatig tijdelijke tentoonstellingen die worden georganiseerd.
  • Bois du Cazier: Dit is een voormalige kolenmijn in de buurt van Charleroi die nu is omgebouwd tot een museum. Het is een indrukwekkende herinnering aan de industriële geschiedenis van de stad en biedt een fascinerende kijk op het leven van de mijnwerkers.
  • Het industriële erfgoed: Charleroi heeft veel indrukwekkende industrieel erfgoed, waaronder oude fabrieksgebouwen en mijnsites. Een van de meest opvallende is de Sambre-staalfabriek, die een groot deel van de 20e eeuw in bedrijf was.
  • Het Stadhuis: Het stadhuis van Charleroi is een indrukwekkend gebouw in neoklassieke stijl. Het werd gebouwd in de 19e eeuw en heeft een imposante gevel met zuilen en beelden.