Skip to main content

Namen - ontdek de geschiedenis, cultuur en schoonheid van deze Belgische stad

Namen (Frans: Namur) gelegen in het zuiden van België, is een prachtige stad omgeven door groene heuvels en weelderige bossen. Deze stad is nog relatief onbekend bij toeristen, waardoor het een perfecte bestemming is voor reizigers die op zoek zijn naar een rustige en authentieke ervaring. Namen is een verborgen juweeltje in België dat wacht op ontdekking. Met een rijke geschiedenis, prachtige natuur en een bruisende culturele scene, is er voor elk wat wils in deze charmante stad. Of je nu van plan bent om te wandelen in de Ardennen, historische bezienswaardigheden te verkennen of gewoon te genieten van de lokale gerechten, Namen zal je niet teleurstellen. Plan je reis naar Namen vandaag nog en ontdek dit prachtige stukje België.

De geschiedenis van Namen

Namen, gelegen in het zuiden van België, heeft een rijke en interessante geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. De stad was bekend onder de Romeinen als "Atuatuca Tungrorum" en was een belangrijk knooppunt in het Romeinse wegennetwerk. Na de val van het Romeinse Rijk viel Namen in handen van verschillende invasies, waaronder die van de Frankische koning Clovis in de 5e eeuw. Vanaf de 7e eeuw begon de stad zich te ontwikkelen als een belangrijk religieus centrum, met de oprichting van de Abdij van Saint-Gérard en de Abdij van Floreffe.

Tijdens de Middeleeuwen werd Namen een belangrijke handelsstad en een belangrijke plaats voor de vervaardiging van wapens en textiel. De stad werd ook gebruikt als een strategisch bolwerk, met de bouw van de beroemde Citadel van Namen in de 14e eeuw. De citadel werd later uitgebreid door verschillende heersers, waaronder keizer Karel V.

namen ardennen

In de 16e en 17e eeuw kende Namen een bloeiperiode onder het bewind van de aartshertogen Albrecht en Isabella. De stad werd uitgeroepen tot de hoofdstad van de Zuidelijke Nederlanden en onderging een aanzienlijke uitbreiding, met de bouw van nieuwe gebouwen en monumenten zoals het stadhuis en de Sint-Aubankathedraal. Tijdens de Franse Revolutie verloor Namen zijn status als hoofdstad en werd het opgenomen in het departement Sambre-et-Meuse. De stad werd later een belangrijk centrum van de Belgische Onafhankelijkheidsoorlog in de jaren 1830.

In de 19e eeuw ontwikkelde Namen zich als een belangrijk centrum voor industrie en handel, met de oprichting van fabrieken en de bouw van nieuwe infrastructuur zoals spoorwegen en bruggen.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Namen bezet door de Duitse troepen, die aanzienlijke schade aan de stad aanrichtten. Na de oorlog werd de stad herbouwd en begon het opnieuw te groeien als een belangrijk economisch en cultureel centrum. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Namen opnieuw bezet door de Duitsers, maar de stad leed minder schade dan tijdens de Eerste Wereldoorlog. Na de oorlog werd de stad verder ontwikkeld, met de bouw van nieuwe woningen, bedrijven en infrastructuur.

Vandaag de dag is Namen een bruisende stad met een rijke geschiedenis en cultuur. De stad is de thuisbasis van verschillende historische monumenten, musea en kunstgalerijen, waaronder de Citadel van Namen, de Abdij van Floreffe en het Félicien Rops-museum. 

Wat te zien in Namen België?

Namen heeft veel interessante bezienswaardigheden:

 • Citadel van Namen: De Citadel van Namen is een indrukwekkende vesting die hoog boven de stad uitsteekt. Het biedt een adembenemend uitzicht op Namen en de omgeving. Het is ook de thuisbasis van het Terra Nova Museum, dat de geschiedenis van de stad en de citadel vertelt.
 • Sint-Aubankathedraal: De Sint-Aubankathedraal is een prachtig gotisch gebouw dat dateert uit de 18e eeuw. Het heeft een indrukwekkend interieur met veel kunstwerken en religieuze artefacten.
 • Abdij van Floreffe: De Abdij van Floreffe is een indrukwekkend gebouw uit de 12e eeuw, omringd door mooie tuinen en vijvers. Het is een prachtig voorbeeld van middeleeuwse architectuur en biedt een interessant inzicht in de geschiedenis van de regio.
 • Belfort van Namen: De Belfort van Namen is een prachtig middeleeuws gebouw dat dateert uit de 14e eeuw. Het biedt een adembenemend uitzicht op de stad en herbergt het Museum van de Oudheidkunde van Namen.
 • Jardin Félicien Rops: De Jardin Félicien Rops is een prachtig park met veel groen en mooie bloemen. Het is vernoemd naar de beroemde Belgische kunstenaar Félicien Rops, die in Namen woonde.
 • Het Félicien Rops-museum: Het Félicien Rops-museum is gewijd aan het werk van de beroemde Belgische kunstenaar en is gehuisvest in het voormalige huis van Rops. Het museum heeft een uitgebreide collectie schilderijen, tekeningen en prenten.
 • Het TreM.a-museum: Het TreM.a-museum is het Museum voor oude en hedendaagse kunst van Namen en biedt een uitgebreide collectie van schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen en grafiek uit de 16e tot de 21e eeuw.

Naast deze hoogtepunten zijn er nog veel andere interessante bezienswaardigheden in Namen, zoals het Huis van de Parfums Guy Delforge, de Collegiale kerk Saint-Loup, de kerk van Saint-Jean-Baptiste-au-Béguinage en de Archeologische site van Saint-Servais.

Wat valt er te doen in Namen?

10 leuke activiteiten in Namen:

 1. Bezoek de Citadel van Namen: De Citadel van Namen biedt niet alleen een fantastisch uitzicht over de stad, maar is ook een geweldige plek om te wandelen en te fietsen.
 2. Maak een wandeling langs de oevers van de Maas: De Maas loopt dwars door Namen en biedt prachtige uitzichten en mogelijkheden om te wandelen langs de rivieroever.
 3. Bezoek de Sint-Aubankathedraal: De kathedraal is een must-see attractie in Namen vanwege de prachtige architectuur en het interieur.
 4. Ga winkelen: Namen heeft veel winkels, boetieks en markten om te verkennen, van designerwinkels tot ambachtelijke winkels.
 5. Verken het Félicien Rops-museum: Het museum toont de werken van de beroemde Belgische kunstenaar en biedt een interessante kijk op zijn leven en werk.
 6. Ontdek de Abdij van Floreffe: De abdij is een indrukwekkend voorbeeld van middeleeuwse architectuur en biedt een fascinerende blik in de geschiedenis van de regio.
 7. Geniet van de lokale keuken: Namen heeft veel restaurants en cafés die heerlijke lokale gerechten serveren, waaronder stoofvlees, witte worst en de beroemde Belgische frietjes.
 8. Maak een boottocht op de Maas: Geniet van een ontspannende boottocht op de Maas en bewonder de prachtige uitzichten op de stad en de omgeving.
 9. Bezoek het TreM.a-museum: Het museum is gewijd aan oude en hedendaagse kunst en biedt een indrukwekkende collectie van schilderijen, beeldhouwwerken en tekeningen.
 10. Ontdek het nachtleven: Namen heeft een bruisend nachtleven met veel bars en clubs om te verkennen.

Veelgestelde vragen over Namen

Is Namen een veilige stad om te bezoeken?

Ja, Namen is over het algemeen een veilige stad om te bezoeken. Net als in elke stad zijn er enkele gebieden waar je voorzichtig moet zijn, maar over het algemeen is het een veilige bestemming.

Is Namen een leuke stad?

Absoluut! Namen is een geweldige stad om te bezoeken. Het is een schilderachtige en charmante stad met een rijke geschiedenis en prachtige architectuur. Er zijn tal van activiteiten en bezienswaardigheden te zien en te doen, waaronder het bezoeken van musea, het verkennen van de citadel en het genieten van het lokale eten en drinken. Bovendien biedt de stad ook toegang tot de prachtige natuurlijke omgeving van de Ardennen, wat het perfect maakt voor avontuurlijke reizigers. Al met al is Namen zeker een leuke stad om te bezoeken en een geweldige bestemming voor een korte vakantie.

Is Namen in de Ardennen?

Ja, Namen is gelegen in de Ardennen. Het is zelfs de hoofdstad van de Waalse regio in België en een belangrijke toegangspoort tot de Ardennen. De stad ligt aan de oevers van de rivier de Maas en wordt omringd door prachtige bossen en heuvels, waardoor het een ideale uitvalsbasis is voor het verkennen van deze mooie natuurlijke omgeving. Dus als je op zoek bent naar een vakantie in de Ardennen, is Namen zeker een stad om te overwegen als uitvalsbasis.

Wat is het oude Namen?

Het oude Namen, ook wel bekend als de middeleeuwse stad, is het historische gedeelte van Namen dat zich bevindt op de rechteroever van de Maas. Het is een prachtig gebied met smalle straatjes, oude gebouwen en monumenten uit de middeleeuwen, zoals de citadel van Namen, de romaanse kathedraal van Saint-Aubin en het belfort. Het oude Namen is een belangrijke toeristische attractie en een geweldige plek om te verkennen voor degenen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis en architectuur. Bovendien is het ook een populaire plek om te winkelen en te genieten van de lokale keuken en de traditionele Belgische bieren in de vele gezellige bars en restaurants.

Wat is de specialiteit van Namen?

Een van de specialiteiten van Namen is de beroemde "escavèche". Dit is een gerecht van gepekelde en gekruide vis, meestal paling of forel, dat wordt geserveerd met een saus van azijn, groenten en kruiden. Een andere specialiteit van Namen is de "boulets à la liégeoise", dat zijn gehaktballen met uiensaus en frietjes. Ook de "couques de Dinant" zijn een specialiteit van de regio Namen. Dit zijn harde koekjes gemaakt van honing en meel die traditioneel werden gebakken in de stad Dinant, vlakbij Namen. Verder is Namen ook bekend om zijn bieren, waaronder de "Blanche de Namur" en de "Cuvée des Trolls". Er zijn tal van restaurants en tavernes in Namen waar je deze lokale specialiteiten kunt proeven.

Wat is de hoofdstad van Namen?

Namen is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Namen en de Waalse regio in België. Het is een belangrijke stad met een rijke geschiedenis en cultuur, en het heeft een bevolking van ongeveer 110.000 mensen. Namen is gelegen in het zuiden van België, in de buurt van de Franse grens, en het is een belangrijke toeristische bestemming vanwege zijn prachtige architectuur, historische bezienswaardigheden en natuurlijke omgeving in de Ardennen. Namen is ook een belangrijk economisch centrum en huisvest verschillende overheidsinstellingen en bedrijven. De stad heeft een uitstekend openbaar vervoer en is gemakkelijk bereikbaar vanuit andere delen van België en Europa.

Wat te doen in Namen bij regen?

Als het regent in Namen zijn er nog steeds genoeg dingen te doen en te zien. Hier zijn enkele suggesties:

 • Bezoek het Terra Nova Museum: Dit museum biedt een unieke ervaring van de geschiedenis van de stad Namen en zijn beroemde Citadel.
 • Wandel door de oude stad: De oude stad van Namen is vol met middeleeuwse architectuur en smalle straatjes die beschutting bieden tegen de regen.
 • Ontdek de Saint-Aubain-kathedraal: Deze kathedraal, die dateert uit de 18e eeuw, is een van de belangrijkste religieuze gebouwen van de stad en biedt beschutting tegen de regen.
 • Ga winkelen: Namen heeft veel leuke boetiekjes en winkels, dus dit is de perfecte gelegenheid om te gaan winkelen en tegelijkertijd droog te blijven.
 • Bezoek de Abdij van Floreffe: Deze abdij, gesticht in de 12e eeuw, is een prachtig voorbeeld van middeleeuwse architectuur en biedt een interessant inzicht in de geschiedenis van de regio.
 • Ga naar de bioscoop: Als je gewoon wilt ontspannen en genieten van een film, heeft Namen een aantal bioscopen waar je uit kunt kiezen.

Hopelijk helpen deze suggesties je om je te vermaken in Namen, zelfs als het regent!