Skip to main content

Clervaux: Ontdek het schilderachtige stadje in de Ardennen

Clervaux is een charmante stad gelegen in het noorden van Luxemburg, in de vallei van de rivier de Clerve. Het is een populaire bestemming voor toeristen vanwege de rijke geschiedenis, de prachtige omgeving en de vele bezienswaardigheden.

Geschiedenis van Clervaux

De geschiedenis van Clervaux gaat terug tot de middeleeuwen, toen de stad een belangrijk religieus centrum was met een Benedictijnenabdij en een klooster. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Clervaux een belangrijke rol als geallieerd bolwerk en het werd zwaar getroffen tijdens de Slag om de Ardennen in december 1944. Vandaag de dag zijn er nog steeds sporen van deze tijd te vinden, zoals de tanks op het Place du Marché en de beroemde fototentoonstelling "The Family of Man" in het kasteel van Clervaux.

Bezienswaardigheden in Clervaux

Clervaux heeft veel te bieden op het gebied van bezienswaardigheden en activiteiten voor bezoekers. Hieronder volgen enkele van de hoogtepunten:

  • Kasteel van Clervaux: Het kasteel van Clervaux is een middeleeuws kasteel dat werd gebouwd in de 12e eeuw. Het is nu een museum en herbergt onder andere de fototentoonstelling "The Family of Man", die door Edward Steichen werd samengesteld in 1955 en sindsdien als een iconisch fotografisch document wordt beschouwd.
  • De parochiekerk van St. Mauritius: De parochiekerk van St. Mauritius is een mooie kerk uit de 19e eeuw. Het heeft een opvallende klokkentoren en biedt een prachtig uitzicht op de stad.
  • De Abdij van St. Maurice en St. Maur: De Abdij van St. Maurice en St. Maur was ooit een belangrijk religieus centrum in de regio. Het werd gesticht in de 7e eeuw en is sindsdien meerdere keren herbouwd en gerenoveerd.
  • Het Natuurpark Obersauer: Het Natuurpark Obersauer is een prachtig natuurgebied in de buurt van Clervaux. Het biedt vele wandel- en fietsroutes, evenals een prachtig uitzicht op de omgeving.

clervaux ardennen

Activiteiten in Clervaux

Clervaux biedt een scala aan activiteiten voor toeristen als lokale bewoners:

  • Wandelen en fietsen: Clervaux ligt in een prachtig gebied met heuvels en bossen en biedt veel mogelijkheden om te wandelen en te fietsen. Er zijn verschillende gemarkeerde paden en routes die bezoekers kunnen volgen om de omgeving te verkennen. De omgeving van Clervaux is ook de perfecte plek voor een picknick, met talloze rustige plekjes waar je kunt genieten van de natuur.
  • Golfen: Clervaux heeft een prachtige 18-holes golfbaan die populair is bij zowel lokale bewoners als toeristen. De baan biedt een spectaculair uitzicht op de omgeving en is geopend van maart tot november.
  • Skiën: In de winter zijn er verschillende skigebieden in de buurt van Clervaux waar bezoekers kunnen skiën, snowboarden en langlaufen. De dichtstbijzijnde skigebieden zijn Troisvierges, Weiswampach en Baraque de Fraiture. Alle drie de skigebieden bieden verschillende pistes en zijn geschikt voor zowel beginners als ervaren skiërs.
  • Kanoën en kajakken: De rivier de Clerve die door Clervaux stroomt, biedt de perfecte gelegenheid om te kanoën en kajakken. Er zijn verschillende verhuurbedrijven in de buurt van Clervaux die deze activiteiten aanbieden. Het is een leuke en avontuurlijke manier om de omgeving te verkennen.