Skip to main content

Ciney: Ontdek de charme van deze pittoreske stad in de Ardennen

Ciney is een stad in de provincie Namen, gelegen in het zuiden van België. Het stadje is vooral bekend vanwege zijn jaarlijkse grote markt, maar heeft ook op cultureel en historisch vlak veel te bieden. 

Geschiedenis en bezienswaardigheden Ciney

Ciney heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. De stad heeft verschillende historische gebouwen en monumenten die getuigen van het rijke verleden. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is de collegiale kerk van Saint-Nicolas, een imposant gebouw uit de 12e eeuw met een indrukwekkend interieur.

Een andere bezienswaardigheid is het kasteel van Ciney, dat in de 11e eeuw werd gebouwd en nu dienst doet als stadhuis. Het kasteel is opgetrokken in de Maaslandse renaissancestijl en heeft een mooie binnenplaats.

ciney ardennen

Jaarlijkse markt Ciney

Ciney is vooral bekend vanwege zijn jaarlijkse grote markt, die elke derde zondag van september plaatsvindt. Deze markt trekt elk jaar duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland en is een van de grootste en belangrijkste evenementen in de streek. De markt staat bekend om zijn grote diversiteit aan producten, variërend van antiek en tweedehands spullen tot lokale specialiteiten en ambachtelijke producten.

In de dagen voorafgaand aan de markt is er ook een kermis en verschillende evenementen en activiteiten in het stadje. De jaarlijkse markt van Ciney is een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in markten en evenementen.

Natuur en recreatie Ciney

Ciney ligt in een prachtige groene omgeving en is omgeven door mooie bossen en glooiende heuvels. In de omgeving van het stadje zijn verschillende wandel- en fietsroutes uitgezet, die je langs mooie landschappen voeren. Een aanrader is bijvoorbeeld de wandelroute die vanuit Ciney naar het nabijgelegen dorpje Achêne voert, waar je kunt genieten van prachtige uitzichten over de vallei van de Bocq.

Daarnaast is het in de omgeving van Ciney ook mogelijk om te kanoën, paardrijden en golfen. In de zomermaanden worden er regelmatig evenementen en activiteiten georganiseerd, zoals concerten en festivals.

Culinair genieten in Ciney

Ciney en omgeving staat bekend om zijn lokale specialiteiten en streekproducten. In het stadje en de omgeving zijn verschillende restaurants en cafés te vinden waar je kunt genieten van de lekkerste gerechten en drankjes.

Een van de specialiteiten van de streek is bijvoorbeeld de Ciney Blond, een bier dat gebrouwen wordt in de nabijgelegen brouwerij van Ciney. Dit bier heeft een fruitige en kruidige smaak en is een echte aanrader voor liefhebbers van speciaalbieren.

Daarnaast zijn er in de omgeving van Ciney verschillende boerderijen en kaasmakerijen waar je lokale kazen kunt proeven. De bekendste kaas uit de streek is de Crottin de Ciney, een zachte geitenkaas die veelal wordt gebruikt in salades of als aperitief.

Ook zijn er in de omgeving van Ciney verschillende restaurants waar je kunt genieten van de Franse en Belgische keuken, vaak met een lokale twist. Een aanrader is bijvoorbeeld Restaurant Le Coq en Pâte, dat bekend staat om zijn seizoensgebonden menu en gebruik van lokale ingrediënten.

Tot slot is er in de omgeving van Ciney ook de mogelijkheid om deel te nemen aan culinaire workshops en proeverijen, waarbij je meer leert over de lokale producten en hoe je deze kunt bereiden. Zo kun je niet alleen genieten van de lokale specialiteiten, maar ook zelf aan de slag gaan en nieuwe culinaire ervaringen opdoen.