Skip to main content

Bois du Cazier kolenmijn

Bois du Cazier is een voormalige koolmijn gelegen in de Belgische stad Charleroi. Het is een belangrijke historische bezienswaardigheid die herinnert aan de belangrijke rol die de steenkoolindustrie speelde in de regio en de impact die deze had op de levens van de arbeiders en hun families.

Geschiedenis Bois du Cazier

De Bois du Cazier kolenmijn werd in 1822 opgericht en was een belangrijke werkgever in de regio tot de sluiting in 1967. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de koolmijn gebruikt door de Duitse bezetter als een werkkamp voor gevangenen en dwangarbeiders. Op 8 augustus 1956 vond een tragedie plaats in de koolmijn toen een ondergrondse brand uitbrak en 262 mijnwerkers omkwamen. Na de sluiting van de koolmijn werd het terrein omgebouwd tot een museum dat de geschiedenis van de mijnbouw en de impact op de regio en de arbeiders vertelt.

bois du cazier koolmijn

Museum Bois du Cazier

Het Bois du Cazier-museum biedt bezoekers de mogelijkheid om een kijkje te nemen in het verleden van de koolmijn. Het museum heeft verschillende tentoonstellingsruimtes waar bezoekers kunnen leren over de geschiedenis van de mijnbouw, de technologie die werd gebruikt en de arbeidsomstandigheden van de mijnwerkers. Er zijn ook tentoonstellingen gewijd aan de tragedie van 1956 en de rol van de koolmijn in de economie en de samenleving van de regio.

Bezoekers kunnen ook een bezoek brengen aan de verschillende gebouwen op het terrein, waaronder de douches en kleedkamers van de mijnwerkers en de machinekamer. Er is ook een gerestaureerde locomotief die vroeger werd gebruikt om kolen te vervoeren.

Herdenkingsplaats Bois du Cazier kolenmijn

De Bois du Cazier kolenmijn heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de regio en heeft een grote impact gehad op de levens van de arbeiders en hun families. Om deze reden is het terrein van de koolmijn ook een belangrijke herdenkingsplaats. Er zijn verschillende monumenten op het terrein die de slachtoffers van de tragedie van 1956 en de impact van de koolmijn op de regio herdenken.

Jaarlijkse evenementen Bois du Cazier kolenmijn

Het Bois du Cazier-museum organiseert verschillende evenementen gedurende het jaar. Het museum organiseert bijvoorbeeld regelmatig rondleidingen en tentoonstellingen en er zijn ook educatieve programma's voor scholen. Het museum organiseert verder jaarlijks een herdenkingsceremonie ter ere van de slachtoffers van de tragedie van 1956.