Skip to main content

Kasteel van Vianden

Als je van plan bent om Luxemburg te bezoeken, sla het Kasteel van Vianden zeker niet over. Het middeleeuwse kasteel ligt op een heuveltop en biedt een prachtig uitzicht op de omliggende vallei. Het Kasteel van Vianden is een van de meest indrukwekkende middeleeuwse kastelen in Europa. Het Kasteel van Vianden is een van de grootste en best bewaarde middeleeuwse kastelen in Europa. Het kasteel ligt in het noorden van Luxemburg, op ongeveer 50 kilometer van de hoofdstad Luxemburg-Stad. 

Geschiedenis van het Kasteel van Vianden

Het Kasteel van Vianden heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 9e eeuw, toen er een fort op de locatie van het huidige kasteel stond. Het kasteel werd gebouwd in de 11e eeuw en diende als residentie voor de graven van Vianden. In de 13e eeuw werd het kasteel uitgebreid en versterkt met een ommuring en een grote toren. Tijdens de 15e en 16e eeuw werd het kasteel opnieuw uitgebreid met onder andere de bouw van een gotische kapel en een wapenzaal. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog tussen Spanje en Nederland werd het kasteel belegerd en beschadigd. In de 17e en 18e eeuw werd het kasteel gerestaureerd en omgebouwd tot een comfortabele residentie voor de graven van Vianden.

kasteel van vianden

In de 19e eeuw kwam het kasteel in handen van de staat en werd het gebruikt als kazerne. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het kasteel opnieuw beschadigd en werd het gebruikt als opslagplaats voor munitie. Na de oorlog werd het kasteel verwaarloosd en dreigde het in te storten. In de jaren 70 van de 20e eeuw werd er begonnen met een grootschalige restauratie van het kasteel. Het duurde bijna 30 jaar voordat het kasteel weer in zijn volle glorie hersteld was. Sindsdien is het kasteel een belangrijke toeristische attractie in Luxemburg en een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen van Europa.

Tegenwoordig biedt het Kasteel van Vianden een kijkje in de geschiedenis van de regio en is het een populaire locatie voor evenementen en festivals. Het kasteelmuseum toont onder andere wapens, kunstwerken en meubels uit verschillende periodes van de geschiedenis van het kasteel en de regio.

Hoogtepunten van het Kasteel van Vianden

  • Grote Zaal: Dit was de feestzaal van het kasteel en werd gebruikt voor banketten en andere festiviteiten.
  • Ridderzaal: Dit was de zaal waar de ridders zich verzamelden voor belangrijke bijeenkomsten.
  • Kapel: Deze kapel was de privékapel van de graven van Vianden en bevat prachtige fresco's uit de 14e eeuw.
  • Wapenkamer: In deze kamer zijn verschillende middeleeuwse wapens en harnassen te zien.
  • Kasteeltuin: De kasteeltuin biedt een prachtig uitzicht op de omliggende vallei en is een perfecte plek om te ontspannen na het verkennen van het kasteel.
  • Kasteelmuseum: Het kasteelmuseum biedt een kijkje in de geschiedenis van het kasteel en de regio. Er zijn tentoonstellingen te zien over de middeleeuwse geschiedenis van Luxemburg, evenals over de restauratie van het kasteel.

Praktische informatie kasteel Vianden

Het Kasteel van Vianden is geopend van februari tot november. Tijdens de zomermaanden is het kasteel geopend van 10:00 tot 18:00 uur, en in de wintermaanden van 10:00 tot 16:00 uur. De toegangsprijs voor volwassenen is € 9,00 en voor kinderen van 6 tot 12 jaar is het € 5,50. Kinderen jonger dan 6 jaar mogen gratis naar binnen.

Er is een parkeerplaats vlakbij het kasteel waar je tegen betaling kunt parkeren. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 10 minuten lopen naar het kasteel.

Veelgestelde vragen over het Kasteel van Vianden

Hoe lang duurt bezoek kasteel Vianden?

Een bezoek aan het kasteel duurt gemiddeld 1 tot 2 uur, afhankelijk van hoeveel je wilt zien en doen.

Is het kasteel toegankelijk voor rolstoelgebruikers?

Ja, het kasteel is toegankelijk voor rolstoelgebruikers, maar sommige delen zijn moeilijk bereikbaar vanwege de trappen en steile hellingen.

Kan ik het kasteel ook 's avonds bezoeken?

Nee, het kasteel is alleen geopend tijdens de reguliere openingstijden.