Skip to main content

Burcht van Reinhardstein

Burcht van Reinhardstein, ook wel Burg Metternich genoemd, is een middeleeuws kasteel dat dateert uit de 14e eeuw. De Burcht van Reinhardstein is gelegen in de Belgische Ardennen, in het dorpje Ovifat, in de gemeente Weismes. Het kasteel is vernoemd naar de Reinhardstein-familie, die het bouwde en er vele jaren woonde. Vandaag de dag is Burcht van Reinhardstein een populaire toeristische attractie en een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in de regio. Het kasteel is omgeven door prachtige bossen en biedt een adembenemend uitzicht op de omgeving. De Burcht van Reinhardstein is een van de hoogst gelegen kastelen van België, op een hoogte van 610 meter boven de zeespiegel. De Burcht van Reinhardstein wordt vaak gebruikt als filmlocatie voor historische films en televisieseries bijvoorbeeld Game of Thrones.  

Geschiedenis van Burcht van Reinhardstein

De geschiedenis van Burcht van Reinhardstein gaat terug tot de 14e eeuw. Het kasteel werd gebouwd door de Reinhardstein-familie als verdedigingsfort om zich te beschermen tegen vijandelijke aanvallen en om hun rijkdom te beschermen. Gedurende vele jaren was het kasteel het eigendom van de familie Reinhardstein, maar in de 16e eeuw werd het verkocht aan de bisschop van Luik, die het gebruikte als jachtslot.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) werd het kasteel zwaar beschadigd en verloor het zijn oorspronkelijke functie als verdedigingsfort. In de loop der tijd werd het kasteel verder verwaarloosd en verviel het tot een ruïne. In de 19e eeuw werd het kasteel opnieuw bewoond en gerestaureerd, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het wederom zwaar beschadigd door Duitse troepen. Na de oorlog bleef het kasteel onbewoond en raakte het verder in verval.

In de jaren 60 van de vorige eeuw werd het kasteel uiteindelijk overgenomen door een groep privé-investeerders, die begonnen met de restauratie ervan. Het duurde tientallen jaren om het kasteel volledig te herstellen, maar in 2001 werd het eindelijk opengesteld voor het publiek. Tegenwoordig is Burcht van Reinhardstein een belangrijk historisch monument en een toeristische attractie die bezoekers van over de hele wereld trekt. Het kasteel is een prachtig voorbeeld van middeleeuwse architectuur en biedt een fascinerend inzicht in de geschiedenis en cultuur van de Ardennen.

 

burcht van reinhardstein

Festivals en Evenementen in Burcht van Reinhardstein

Burcht van Reinhardstein organiseert het hele jaar door verschillende festivals en evenementen die bezoekers een unieke ervaring bieden. Een van de meest populaire evenementen is het Middeleeuws Festival, dat elk jaar in augustus plaatsvindt. Tijdens dit festival wordt de Burcht omgetoverd tot een middeleeuws dorp, compleet met ridders, ambachtslieden en een markt waar je handgemaakte producten kunt kopen. Bezoekers kunnen ook genieten van middeleeuwse muziek, dans en theater. Andere evenementen die het hele jaar door worden georganiseerd, zijn onder meer concerten, exposities en workshops. 

Praktische Informatie Burcht van Reinhardstein

Als je van plan bent om Burcht van Reinhardstein te bezoeken, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Hieronder vind je enkele praktische tips die je kunnen helpen om het meeste uit je bezoek te halen:

  • Openingstijden: Burcht van Reinhardstein is geopend van april tot oktober, van 10:00 uur tot 18:00 uur. De laatste rondleiding begint om 17:00 uur. In de winter is het kasteel gesloten, behalve tijdens speciale evenementen.
  • Adres: Rue de Burg-Reinhardstein 1, 4950 Waimes, België
  • Toegangsprijzen: De toegangsprijs voor volwassenen is €10,00 en voor kinderen (van 6 tot 12 jaar) €6,00. Kinderen onder de 6 jaar mogen gratis naar binnen. Groepen van meer dan 20 personen kunnen korting krijgen op de toegangsprijs.
  • Rondleidingen: Rondleidingen zijn beschikbaar in verschillende talen, waaronder Nederlands, Frans, Engels en Duits. Het is aan te raden om van tevoren te reserveren, vooral tijdens het hoogseizoen.
  • Bereikbaarheid: Burcht van Reinhardstein is bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Er is voldoende parkeergelegenheid bij het kasteel. Als je met het openbaar vervoer reist, kun je het beste de trein nemen naar Eupen en daar een bus nemen naar Reinhardstein.

Veelgestelde Vragen over Burcht van Reinhardstein

Is Burcht van Reinhardstein geschikt voor kinderen?

Ja, Burcht van Reinhardstein is geschikt voor kinderen van alle leeftijden. Er zijn verschillende activiteiten en attracties die speciaal voor kinderen zijn ontworpen, zoals workshops en speurtochten.

Is het mogelijk om te trouwen in Burcht van Reinhardstein?

Ja, het is mogelijk om te trouwen in Burcht van Reinhardstein. Het kasteel biedt verschillende trouwpakketten aan die kunnen worden aangepast aan de wensen van het bruidspaar.

Zijn er eet-en drinkgelegenheden bij Burcht van Reinhardstein?

Ja, er is een café op het terrein van Burcht van Reinhardstein waar bezoekers kunnen genieten van een hapje en een drankje. Het café heeft ook een terras met een prachtig uitzicht op het kasteel en de omgeving.

Is Burcht van Reinhardstein rolstoeltoegankelijk?

Helaas is Burcht van Reinhardstein niet volledig rolstoeltoegankelijk vanwege de steile trappen en ongelijke paden. Er is echter wel een lift beschikbaar voor bezoekers met beperkte mobiliteit, en het personeel staat altijd klaar om te helpen waar nodig.

Kan ik Burcht van Reinhardstein bezoeken met een groep?

Ja, Burcht van Reinhardstein is een populaire bestemming voor groepsbezoeken. Groepen van meer dan 20 personen kunnen korting krijgen op de toegangsprijs, en er zijn speciale rondleidingen beschikbaar voor groepen.

Kan ik Burcht van Reinhardstein bereiken met het openbaar vervoer?

Ja, het is mogelijk om Burcht van Reinhardstein te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf het treinstation van Eupen rijden er bussen naar het kasteel.