Skip to main content

Doornik - Tournai: Ontdek de historische stad aan de Schelde

Doornik (Frans:Tournai) is een historische stad in de provincie Henegouwen van België, gelegen aan de oostelijke grens van Wallonië en op ongeveer 85 km van Brussel. Doornik is een prachtige historische stad met een rijke geschiedenis en cultuur. De vele bezienswaardigheden en musea maken het een perfecte bestemming voor liefhebbers van geschiedenis en kunst. De lokale gerechten en specialiteiten zorgen ervoor dat u uw bezoek aan Doornik niet snel zult vergeten.

Geschiedenis van Doornik

Doornik heeft een lange en rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Het werd later een belangrijke stad in het Frankische Rijk en was een van de eerste steden in Europa die zich verdedigde met stenen muren. In de Middeleeuwen was Doornik een belangrijk religieus centrum met een van de grootste kathedralen van Europa. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de stad zwaar beschadigd, maar het werd herbouwd en staat nu op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

doornik ardennen

Cultuur in Doornik

Doornik heeft een rijke culturele geschiedenis en staat bekend om zijn vele musea en kunstgalerijen. Het Museum voor Schone Kunsten herbergt een indrukwekkende collectie Vlaamse en Franse schilderkunst uit de 17e en 18e eeuw. Het Museum voor Natuurgeschiedenis heeft een collectie van meer dan 10.000 objecten en een planetarium. De stad heeft ook een theater en een operagebouw, waar vele uitvoeringen plaatsvinden.

Bezienswaardigheden in Doornik

Doornik heeft vele belangrijke bezienswaardigheden die de geschiedenis en cultuur van de stad weerspiegelen. Hieronder staan enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden die u tijdens uw bezoek niet mag missen:

  1. De kathedraal van Doornik, ook wel bekend als de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Het is een indrukwekkend voorbeeld van Romaanse architectuur en heeft vele prachtige kunstwerken en glas-in-loodramen.
  2. Het Belfort van Doornik is een middeleeuwse toren die diende als verdedigingstoren en uitkijktoren. Het is een van de drie belforten in België die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan.
  3. Het Museum voor Schone Kunsten herbergt een indrukwekkende collectie Vlaamse en Franse schilderkunst uit de 17e en 18e eeuw, waaronder werken van Rubens, Van Dyck, en Watteau.
  4. Het Museum voor Natuurgeschiedenis heeft een collectie van meer dan 10.000 objecten, waaronder mineralen, fossielen, zoogdieren, vogels, reptielen en amfibieën. Er zijn ook enkele zeer zeldzame en unieke specimens te zien, zoals een mammoet van 30.000 jaar oud en een opgezette neushoorn uit de 19e eeuw.
  5. Het Klooster van Saint-Jacques is een prachtig voorbeeld van gotische architectuur en staat bekend om zijn prachtige glas-in-loodramen en schilderijen.
  6. Het Stadhuis van Doornik is een indrukwekkend gebouw uit de 16e eeuw en is versierd met beelden van historische figuren.
  7. De Pont des Trous is een middeleeuwse brug over de Schelde en is een van de oudste bruggen in België.
  8. Het Musée d'Histoire et d'Archéologie heeft een collectie van meer dan 80.000 objecten uit de prehistorie tot de middeleeuwen, waaronder Romeinse munten en middeleeuwse wapens.
  9. De Jardin de la Reine is een prachtige tuin uit de 18e eeuw en biedt een prachtig uitzicht op de stad.
  10. Het Maison de la Marionnette is een museum gewijd aan poppentheater en heeft een indrukwekkende collectie poppen uit de hele wereld.

Eten en drinken in Doornik

Doornik staat bekend om zijn heerlijke gerechten en lokale specialiteiten. Een van de meest populaire gerechten is de Tarte al' Djote, een hartige taart met prei en kaas. Andere lokale specialiteiten zijn de vol-au-vent en de Carbonnade Flamande, een stoofpot van rundvlees en bier. Voor de zoetekauwen zijn er de Couques de Doornik, heerlijke koekjes die in de stad worden geproduceerd.