Skip to main content

Abdij van Maredsous

De Abdij van Maredsous is een benedictijnerabdij gelegen in de Belgische provincie Namen. De Abdij van Maredsous is een belangrijk religieus en cultureel centrum met een rijke geschiedenis. De prachtige gebouwen, brouwerij en kaasmakerij maken het een populaire bestemming voor toeristen en liefhebbers van Belgisch bier en kaas. Voor mensen die geïnteresseerd zijn in religie en spiritualiteit biedt de abdij ook een unieke en bijzondere ervaring.

Geschiedenis abdij van Maredsous

De Abdij van Maredsous werd opgericht in 1872 door een groep monniken uit Beuron, Duitsland. De monniken wilden een nieuwe abdij stichten in België om zo het benedictijnse gedachtegoed te verspreiden. Na het vinden van een geschikt terrein begonnen de monniken met de bouw van hun nieuwe abdij. De abdij groeide snel en werd een belangrijk centrum van de benedictijnse spiritualiteit. In de jaren 1920 en 1930 werden er verschillende nieuwe gebouwen bijgebouwd, waaronder een bibliotheek en een gastenverblijf.

abdij van maredsous

Brouwerij abdij van Maredsous

Een van de bekendste bezienswaardigheden van de Abdij van Maredsous is de brouwerij. De monniken begonnen in 1963 met het brouwen van bier en hun Maredsous-bieren zijn nu wereldwijd bekend. De brouwerij produceert verschillende soorten bier, waaronder een blonde, bruine en tripel. De brouwerij is open voor bezoekers en biedt rondleidingen en proeverijen aan.

Kaasmakerij abdij van Maredsous

Naast de brouwerij heeft de Abdij van Maredsous ook een kaasmakerij. De monniken maken hier verschillende soorten kaas, waaronder een halfharde kaas en een zachte kaas met kruiden. De kaasmakerij is ook open voor bezoekers en biedt rondleidingen en proeverijen aan.

Klooster abdij van Maredsous

De Abdij van Maredsous is nog steeds een actief klooster waar monniken wonen en werken. Bezoekers kunnen een bezoek brengen aan de kloosterkerk, die bekend staat om zijn prachtige glas-in-loodramen en het houtsnijwerk van de preekstoel.

Bibliotheek abdij van Maredsous

De bibliotheek van de Abdij van Maredsous is een van de grootste benedictijnse bibliotheken in België en bevat meer dan 100.000 boeken. De bibliotheek is open voor onderzoekers en wetenschappers en heeft een indrukwekkende collectie boeken over theologie, filosofie en geschiedenis.